Trump toimittajille: Minä en ole rasisti

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vakuutteli sunnuntaina toimittajille, ettei hän ole rasisti.

–  Olen vähiten rasistinen ihminen, jota olette koskaan haastatelleet, sen voin kertoa, hän sanoi golfklubillaan Floridassa.

Viime viikolla New York Times ja Washington Post kertoivat lähdetietoihinsa viitaten, että Trump kysyi Valkoisessa talossa järjestetyssä tapaamisessa, miksi Yhdysvallat ottaa maahanmuuttajia "persläpimaista" tarkoittaen Afrikan maita ja Haitia. Trumpin kerrotaan vihjanneen myös, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa enemmän maahanmuuttajia Norjan kaltaisista maista.

Myöhemmin demokraattisenaattori Dick Durbin sanoi uutiskanava MSNBC:lle, että Trump käytti maahanmuuttoa käsitelleessä tapaamisessa useaan otteeseen vertausta persläpi.

Presidentti on itse antanut ymmärtää, ettei olisi sanonut kohua nostattanutta kommenttia. Trump kertoi Twitterissä käyttäneensä kyseisessä tapaamisessa kovaa kieltä, mutta ei sellaista, kuin on raportoitu.

"Presidentti ei jaa perustuslain arvoja"

Trumpin persläpikommentti on raivostuttanut ihmisiä Yhdysvalloissa ja ympäri maailman. YK kuvaili maahanmuuttokommenttia järkyttäväksi ja häpeälliseksi sekä rasistiseksi.

–  Olen pahoillani, mutta sitä ei voi kuvailla muuten kuin sanalla rasistinen, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tiedottaja Rupert Colville.

Yli viittäkymmentä Afrikan maata edustava Afrikan unioni (AU) kuvaili Trumpin väitettyä persläpivertausta loukkaavaksi ja järkyttäväksi.

Botswana puolestaan kutsui maassa olevan Yhdysvaltain-suurlähettilään kuultavaksi. Tilaisuudessa Botswana esitti tyytymättömyytensä Yhdysvaltain presidentin väitettyyn ilmaisuun, kertoi Botswanan ulkoministeriö Twitterissä.

Yhdysvalloissa demokraattien mielestä Trumpin herja viittaa siihen, että hän on maahanmuuttovastainen tai jotain pahempaa.

–  Olemme aina tienneet, että presidentti Trump ei pidä tietyistä maista tulevista ihmisistä tai tietynvärisistä ihmisistä, sanoi kongressiedustaja Luis Gutierrez.

–  Nyt voimme sanoa sataprosenttisella varmuudella, että presidentti on rasisti, joka ei jaa niitä arvoja, jotka ovat perustuslaissamme, hän jatkoi.

Myös jotkut republikaanit ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä vertaukseen.

Kongressiedustaja Mia Love luonnehti vertausta epäystävälliseksi ja erimielisyyttä aiheuttavaksi sekä vaati anteeksipyyntöä. Love on syntyperältään haitilainen. Republikaanien ainoa musta senaattori Tim Scott puolestaan sanoi, että jos Trump on käyttänyt noita sanoja, se on masentavaa.