Trump uhkaa poistaa turvallisuusluokituksen monelta korkea-arvoiselta ex-virkamieheltä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee poistavansa turvallisuusluokituksen usealta entiseltä korkea-arvoiselta virkamieheltä, jotka ovat kritisoineet häntä muun muassa Venäjä-kommenttien takia. Asiasta uutisoi yhdysvaltalaismedia, muun muassa CNN.

Valkoisen talon tiedottajan Sarah Sandersin mukaan Trump harkitsee poistavansa turvallisuusluokituksen muun muassa keskustiedustelupalvelu CIA:n ex-johtajalta John Brennanilta, kansallisen tiedustelupalvelun ex-johtaja James Clapperilta, liittovaltion poliisin FBI:n ex-johtajalta James Comeylta, kansallisen turvallisuuden ex-neuvonantajalta Susan Riceltä, FBI:n ex-varajohtajalta Andrew McCabelta ja Yhdysvaltain tiedusteluviraston NSA:n ex-johtajalta Michael Haydeniltä.

Sandersin mukaan vailla perää olevat syytteet sopimattomasta suhteesta Venäjään ovat asiattomia. Sandersin mukaan Trump on kyllästynyt entisten virkamiesten kritiikkiin.

Sanders myös sanoo, että Trumpin mukaan on syytä olla huolissaan, kun henkilö, jolla on pääsy valtion syvimpiin ja pyhimpiin salaisuuksiin, esittää valheellisia syytöksiä presidentistä.

CNN:n lähdetietojen mukaan Comeylla ja McCabella ei enää olisi turvallisuusluokitusta

Sanders ei kerro, milloin Trump tekee päätöksen turvallisuusluokituksen poistamisesta. Hänen mukaansa Valkoinen talo kyllä kertoo asiasta.

CNN:n asiasta perillä olevien lähteiden mukaan Comeylla ja McCabella ei enää olisi turvallisuusluokitusta.

Yhdysvalloissa valtion entiset turvallisuusvirkamiehet saavat pääasiassa pitää turvallisuusluokituksensa lähdettyään hallinnosta, CNN kertoo. Osittain sen takia, että he voivat neuvoa seuraajiaan. Entiset virkamiehet lisäksi käyttävät turvallisuusluokitusta hyödykseen korkeasti palkatuissa konsulttitöissä yksityisellä sektorilla, uutiskanava myös kertoo.

CNN:n haastatteleman korkea-arvoisen entisen tiedusteluvirkamiehen mukaan presidentti voi poistaa turvallisuusluokituksen, mutta on hyvin harvinaista, että presidentti tekee niin.