Trump väläytti Brasiliasta mahdollista Nato-jäsentä

Sukulaissielut Amerikan molemmilta mantereilta kohtasivat Washingtonissa tiistaina, kun kahden maan oikeistopopulistipresidentit – Yhdysvaltain Donald Trump ja Brasilian Jair Bolsonaro – tapasivat Valkoisessa talossa.

Trump ei säästellyt ylisanoja kehuessaan maiden suhteita, kun Bolsonaro saapui vieraaksi Valkoiseen taloon.

–  Brasilia ja Yhdysvallat eivät ole koskaan olleet läheisempiä kuin juuri nyt, Trump lausui Bolsonarolle, jota on kutsuttu myös "Tropiikin Trumpiksi".

Trump väläytti tapaamisen jälkeen pidetyssä lehdistötilaisuudessa jopa sitä mahdollisuutta, että Brasiliasta tulisi Pohjois-Atlantin puolustusliitto Naton jäsenmaa.

–  Aion nimetä Brasilian merkittäväksi Naton ulkopuoliseksi liittolaisvaltioksi, ja mahdollisesti myös, jos sitä nyt oikein ajattelee, ehkä myös Nato-liittolaiseksi. Minun pitää vielä puhua monien ihmisten kanssa, mutta ehkä Nato-liittolainen, se kasvattaisi suuresti maidemme välistä yhteistyötä ja turvallisuutta, Trump sanoi toimittajille Valkoisen talon puutarhassa.

Pelipaitoja vaihdettiin

Bolsonaro ei ole myöskään peitellyt ihailuaan Trumpia kohtaan. Trumpin tavoin Bolsonaro on populisti ja innokas sosiaalisen median käyttäjä. Molemmat suhtautuvat myös kielteisesti esimerkiksi Pariisin ilmastosopimukseen.

Johtajien tapaaminen alkoi maiden jalkapallomaajoukkueiden pelipaitojen vaihdolla.

–  Tämä on historiallinen mahdollisuus kääntää maidemme – kahden läntisen pallonpuoliskon suurimman demokratian – suhteet uudelle uralle, kommentoi Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton paikalla olleille toimittajille.

Bolsonaro on entinen armeijan upseeri, joka ihailee avoimesti Brasiliaa 1960–1980-luvuilla hallinnutta sotilasdiktatuuria.

Lehdistötilaisuudessa puheeksi nousi myös Etelä-Amerikkaa järisyttänyt Venezuelan kriisi. Trump vetosi Venezuelan asevoimiin, jotta nämä lopettaisivat istuvan presidentti Nicolas Maduron tukemisen. Trump kutsui Maduroa "Kuuban nukeksi."

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.