Trumpia varoitettiin: "Yhdysvaltojen presidentti ei voi ottaa tähän kysymykseen niin itsepintaista ja yksipuolista kantaa"

Ranska varoitti sunnuntaina tulevaa presidenttiä Donald Trumpia vakavista seurauksista, jos hän toteuttaa aikeensa siirtää Yhdysvaltojen suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

– Yhdysvaltojen presidentti ei voi ottaa tähän kysymykseen niin itsepintaista ja yksipuolista kantaa. Täytyy pyrkiä luomaan edellytykset rauhalle, Ranskan ulkoministeri Jean-Marc Ayrault neuvoi.

Ranska isännöi Pariisissa järjestettyä Lähi-idän rauhankonferenssia, jonka tavoitteena oli edistää Lähi-idän rauhaa. Israelia ja palestiinalaisia ei ollut kokouksessa mukana. Pääministeri Benjamin Netanjahu toisti viikonloppuna, että koko tapaaminen oli turha ja Israelin vastainen.

Tarkoitus on, että Israelin ja palestiinalaisten johto kävisi keskustelemassa kokouksen tuloksista presidentti Francois Hollanden kanssa. Netanjahu on jo kieltäytynyt.

Kokouksen julkilausumassa varoitettiin Israelia ja palestiinalaisia yksipuolisista toimista esimerkiksi Jerusalemin aseman tai rajojen suhteen. Julkilausumassa kehotettiin välttämään toimia, jotka voivat uhata kahden valtion ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa.

Uutistoimisto TT:n haastattelema Lähi-idän asiantuntija Anders Persson kuvasi julkilausumaa heikommaksi ja vesitetymmäksi kuin siitä vuotaneet tiedot antoivat odottaa. Tämä osoittaa hänen mukaansa, kuinka hankalaa ja hidasta asiassa on päästä eteenpäin.

 

Symbolinen kokous

 

Trump lupasi vaalikampanjansa aikana siirtää lähetystön Jerusalemiin. Hän on kertonut nimeävänsä uudeksi suurlähettilääksi äärilinjaa edustavan David Friedmanin, joka on sanonut haluavansa työskennellä "Israelin ikuisessa pääkaupungissa, Jerusalemissa".

Palestiinalaiset katsovat, että Itä-Jerusalemin tulisi olla palestiinalaisvaltion pääkaupunki, Israel taas pitää koko Jerusalemia pääkaupunkinaan. Kiistan takia ulkomaat pitävät suurlähetystöjään Tel Avivissa.

Pariisin rauhankokousta on pidetty merkitykseltään lähinnä symbolisena. Sen yhdeksi tarkoitukseksi nähtiin viestin lähettäminen Trumpille, joka astuu virkaan perjantaina.