Trumpin aikeet siirtää suurlähetystö Jerusalemiin keräävät kritiikkiä maailmalla

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin suunnitelma siirtää Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystö Jerusalemiin on herättänyt laajaa vastustusta. Kriitikkojen mukaan päätös suututtaisi muslimit ja vaarantaisi rauhanpyrkimykset Lähi-idässä.

Trump ilmoitti eilen lykkäävänsä kiistanalaisen päätöksen tekemistä, mutta Valkoisen talon mukaan päätös tulisi kuitenkin lähipäivinä.

Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan, että hän siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi. Tällä hetkellä lähetystö on Tel Avivissa.

Jerusalemin asema on keskeinen osa Israelin ja palestiinalaisten kriisiä, sillä kumpikin pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan. Aiemmat rauhansuunnitelmat ovat karahtaneet keskusteluun siitä, pitäisikö kaupunki jakaa ja miten se jaettaisiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan varoitti tänään Trumpia lausumalla, että muslimeille Jerusalemin asema on "punainen linja". Erdoganin mukaan Trumpin päätös voisi johtaa siihen, että Turkki katkaisee välit Israeliin. Myös Arabiliiton mukaan seuraukset olisivat kielteiset paitsi palestiinalaisille myös laajemmin arabeille ja muslimeille.

Trump on aiemmin sanonut haluavansa käynnistää uudelleen rauhanneuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin neuvonantajan mukaan Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi tuhoaisi pyrkimyksen.

EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin mukaan Jerusalemin asema täytyy ratkaista neuvottelemalla.

WP: Trumpin ex-kampanjapäällikön yhteistyökumppanilla arvellaan olevan siteitä Venäjän tiedustelupalveluun

USA:n korkein oikeus salli Trumpin maahantulokiellon voimaantulon