Trumpin asianajajaan kytkeytyneet liikemiehet haastettiin todistajiksi virkarikostutkintaan – miehet pidätettiin, kun he yrittivät poistua Yhdysvalloista

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin virkarikostutkintaa luotsaavat demokraattijohtajat ovat haastaneet Trumpin asianajajan luottomiehet todistajiksi virkarikostutkinnassa. Trumpin asianajajaan Rudy Giulianiin kytköksissä olevat liikemiehet pidätettiin keskiviikkoiltana lentokentällä Virginiassa, kun nämä olivat poistumassa maasta. Asiasta kertoi syyttäjä Geoffrey Berman.

Ukrainalaisen Lev Parnasin ja valkovenäläisen Igor Frumanin uskotaan auttaneen Giuliania hankkimaan Ukrainasta vahingollisia tietoja demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevasta Joe Bidenista. Molemmilla miehillä on myös Yhdysvaltain kansalaisuus.

Parnasin kerrotaan toimineen Giulianin yhteyshenkilönä Ukrainassa.

–  Raporttien mukaan he ovat työskennelleet Giulianin kanssa ja painostaneet Ukrainalta lokaa Trumpin vastustajista, kommentoi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff.

Demokraattien Schiff on yksi virkarikostutkinnan johtohahmoista. Schiffin mukaan Parnas ja Fruman on määrätty luovuttamaan tiettyjä asiakirjoja tutkijoille sekä todistamaan kongressin asiantuntijaryhmälle.

Trump kiisti tuntevansa asianajajaansa yhdistettyjä miehiä.

–  En tunne kyseisiä herroja... En tiedä mitä he tekevät. Ehkä teidän täytyy kysyä Rudylta, Trump kommentoi torstaina.

Lisäksi kaksikkoa epäillään kampanjarahoitukseen liittyvistä rikoksista. Miesten epäillään kanavoineen ulkomaista rahoitusta satojen tuhansien dollareiden edestä esimerkiksi America First Action -järjestölle, joka havittelee Trumpin uudelleenvalintaa ensi vuoden vaaleissa.

Järjestö on sittemmin sanonut jäädyttäneensä varat siihen saakka, kunnes asia on selvitetty oikeudessa.

Ainakin neljä viranomaista kertoi huolistaan asianajajalle

Trumpin vastainen virkarikostutkinta on saanut alkunsa epäilystä, että Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä puhelinkeskustelussa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Washington Postin mukaan vaikuttaa siltä, että osa turvallisuusviranomaisista oli huolestunut Trumpin mahdollisista painostusyrityksistä Ukrainaa kohtaan jo ennen kuin ilmiantaja teki kantelun kohutusta Ukraina-puhelusta. Lehden lähteiden mukaan ainakin neljä viranomaista kertoi huolistaan Valkoisen talon asianajajalle ennen ja jälkeen heinäkuisen puhelun.

Trump on itse kutsunut puhelua muun muassa "täydelliseksi".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.