Trumpin ex-kampanjapäällikkö jakoi presidentinvaalien galluptietoja ukrainalais-venäläiselle miehelle

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort jakoi vuoden 2016 presidentinvaalien galluptietoja ukrainalais-venäläiselle Konstantin Kilimnikille, jolla on yhteyksiä Venäjän tiedustelupalveluihin, katsoo Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller.

Asia käy yhdysvaltalaismedian mukaan ilmi vahingossa julkitulleista oikeuden asiakirjoista.

Manafortia lisäksi syytetään siitä, että hän peitteli tapaamisiaan ja yhteydenpitoaan Kilimnikiin. Kilimnik työskenteli aiemmin Manafortin kanssa venäjä-mielisten politiikkojen vaalikampanjoissa itäisessä Euroopassa.

Tiedot selviävät asiakirjojen kohdista, jotka oli tarkoitus mustata. Sensurointi oli kuitenkin tehty siten, että tekstin mustattujen kohtien alta pystyi lukemaan.

Manafortin tiedottaja ei vastannut Guardianin yhteydenottopyyntöön siitä, oliko puutteellinen sensurointi vahinko.

Manafortin asianajajat eivät kiistä sitä, että Kilimnikille annettiin dataa. Manafortin asianajajien mukaan Manafort ei kuitenkaan tahallaan ole johtanut tutkijoita harhaan, mutta hän ei vain ole kyennyt muistamaan yksityiskohtia.

Tiistaina julkitulleet oikeuden asiakirjat olivat vastaus Muellerin esittämiin syytöksiin siitä, että Manafort olisi jatkanut valehteluaan tutkijoille vielä sen jälkeen, kun Manafort oli allekirjoittanut yhteistyösopimuksen. Epäillyt valheet johtivat siihen, että Mueller perui sopimuksen. Sopimuksen perusteella Manafort olisi voinut saada lyhyemmän vankeustuomion.

Manafortia epäillään petoksista

Erikoissyyttäjä Robert Mueller tutkii Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja sitä, juonitteliko Trumpin kampanjakoneista Venäjän kanssa. Kilimnikin on jo pitkään epäilty olevan Muellerin tutkinnan keskiössä.

48-vuotias Kilimnik on koulutettu yliopistossa, jolla on yhteyksiä Venäjän sotilastiedustelupalveluun, joka tunnettiin ennen nimellä GRU. GRU:n epäillään johtaneen Venäjän pyrkimyksiä häiritä Yhdysvaltojen vuoden 2016 vaaleja.

Mueller on aiemmin sanonut, että presidentinvaaleissa Manafortin varamiehenä toiminut Rick Gates kuvaili Kilimnikiä entiseksi Venäjän tiedusteluviranomaiseksi. Kilimnik on kiistänyt tämän.

Manafort on ollut vangittuna kesäkuusta lähtien. Häntä epäillään vero- ja pankkipetoksista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Yhdysvaltojen suurin partiojärjestö hakeutuu konkurssiin hyväksikäyttökorvausten takia – yli 12  000 nuoren epäillään joutuneen seksuaalisesti hyväksikäytetyksi

Valamiehistö punnitsee nyt Hollywoodin jättiläistä vastaan esitetyt seksuaalirikossyytteet

Guardian: Britannia evakuoi kansalaisiaan koronaviruksen piinaamalta risteilyalukselta – brittimatkustajat ehtivät jo hermostua maansa hallitukselle

Britanniassa pääministerin kanslian neuvonantaja erosi väitettyjen kohukommenttiensa takia

Kiinassa kuolee yhä ihmisiä koronaan – uusia viruskuolemia vähemmän kuin yhtenäkään päivänä tässä kuussa

Uusi tietovuoto paljastaa, että Kiinassa uiguurimuslimin pidätykseen riittää pitkä parta

Amazon-miljardööri Jeff Bezos lahjoittaa ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun 10 miljardia dollaria

EU sopi toimista, joilla pyritään estämään aseiden toimittamista Libyaan – vielä ei ole tiedossa, milloin ensimmäiset alukset ryhtyvät toimiin uuden mandaatin alla

Kiina pyytää koronavirustartunnasta parantuneita luovuttamaan verta – kiinalaisviranomaisten mukaan plasma auttaa sairaiden hoidossa

Britanniassa ja Ranskassa paikataan Dennis-talvimyrskyn tuhoja – tie- ja raideliikenne takkuaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.