Trumpin hallinto ilmoitti lopettavansa TPS-suojeluohjelman haitilaisten osalta

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut lopettavansa TPS-lyhenteellä tunnetun suojeluohjelman haitilaisten osalta. Muun muassa Washington Postin mukaan kotimaan turvallisuudesta vastaavan viraston päätöksen myötä kymmenien tuhansien haitilaisten on nyt määrä poistua Yhdysvalloista. Heille on annettu tähän aikaa 18 kuukautta.

WP:n mukaan päätös koskee reilua 50  000 ihmistä, esimerkiksi uutistoimisto AFP:n mukaan lähes 60  000 ihmistä.

WP:n tietojen mukaan päätös asiasta tehtiin sen jälkeen, kun kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto oli päättänyt, etteivät haitilaiset enää tarvitse suojelua vuonna 2010 Haitilla sattuneen maanjäristyksen takia.

Haitin hallituksen edustajat sekä useat Floridan osavaltion edustajat olivat pyytäneet, että haitilaiset saisivat jäädä Yhdysvaltoihin Haitin poliittisen ja taloudellisen tilanteen takia.

Ulkoministeriön mukaan keskiamerikkalaiset ja haitilaiset eivät tarvitse suojelua

Yhdysvaltain kongressin vuonna 1990 aloittamalla TPS:llä on suojeltu karkottamiselta ulkomaan kansalaisia, joiden kotimaita ovat epävakauttaneet luonnonkatastrofit tai aseelliset konfliktit.

Aiemmin tässä kuussa kotimaan turvallisuudesta vastaava virasto myös ilmoitti, että TPS-ohjelman piirissä olevien nicaragualaisten suojelu loppuu. Heille annettiin 14 kuukautta aikaa poistua maasta. Honduralaisia koskevan päätöksen tekoa sen sijaan siirrettiin myöhemmäksi.

Joitakin päiviä aiemmin ulkoministeriön uutisoitiin ilmoittaneen kotimaan turvallisuudesta vastaavalle virastolle, etteivät suojeluohjelman piirissä olevat keskiamerikkalaiset ja haitilaiset enää tarvitse suojelua karkotukselta. WP kertoi tuolloin, että maassa asuu yli 300  000 keskiamerikkalaista ja haitilaista, jotka ovat saaneet jäädä maahan TPS-ohjelman vuoksi. Osa heistä on asunut maassa jo noin 20 vuoden ajan.

Suurin ryhmä TPS-ohjelman piirissä olevista on kotoisin El Salvadorista. Näiden arviolta 200  000 ihmisen suhteen viraston täytyy tehdä päätös viimeistään tammikuun alkupuolella.

Korjattu aiempaa uutista: Korjattu kirjoitusvirhe otsikossa.