Trumpin ilmoitus nosti raivon: "Ainut tapa reagoida on maailmanlaajuinen mobilisaatio"

Yhdysvaltain päätös vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta on häpeällinen, sanoo YK:n ilmastopaneelin entinen vetäjä Laurent Fabius. Ranskalainen Fabius oli mukana neuvottelemassa sopimusta.

– Tämä päätös ja puhe oli häpeällinen, suuri virhe. Ainut tapa reagoida on maailmanlaajuinen mobilisaatio, johon on ryhdyttävä, Fabius sanoi.

Fabiuksen mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei pysty tuhoamaan pitkään neuvoteltua Pariisin sopimusta, joka oli paras mahdollinen kompromissi. Trumpin mukaan sopimus ei kohtele Yhdysvaltoja reilusti, joten se tulisi neuvotella uudelleen.

– Herra Trumpin ylenkatse on poikkeuksellista. Hän sanoo: olen eri mieltä kuin kaikki muut, joten muiden on parasta neuvotella. Ei sellaista ole olemassa. Sopimuksen neuvottelu uudestaan ei tule kysymykseen, Fabius jyrisi.

Energiateollisuus ry:n mukaan Trumpin ilmoitus vetäytyä ilmastosopimuksesta on tyrmistyttävä.

– Presidentti Trump vaikuttaa olevan enemmän sitoutunut fossiiliseen energiaan ja historiaan kuin ilmastonmuutoksen torjuntaan ja uusien ratkaisujen kehittämiseen. Uskon hänen päätöksensä olevan haitallinen planeetallemme, mutta ennen muuta Yhdysvalloille itselleen, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä tiedotteessa.

Kansainvälisen ilmastopolitiikan suunta ei Leskelän mukaan ole onneksi muuttumassa. Vetoomukset Pariisin sopimuksen puolesta niin muiden valtioiden johdoilta kuin elinkeinoelämän merkittäviltä toimijoilta osoittavat kansainvälisen yhteisön sitoutumisen ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Energiateollisuus on energia-alan elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Elsi Katainen näpäyttää Trumpia hulvattomalla selfiellä: "Sisäinen Trumppini kapinoi"

Trumpin ilmastopäätös oli Goldman Sachsin toimitusjohtajalle liikaa – tviittasi ensimmäistä kertaa ikinä

Elon Musk jättää presidentti Trumpin neuvonantajan tehtävät

Saksa, Ranska ja Italia: Ilmastosopimusta ei voida neuvotella uudelleen