Trumpin ja Kimin huippukokous pakeni ennustuksia

Maailman johtajat pidättelivät maanantaina hengitystään odotellessaan tiistaiaamuksi sovittua Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamista. Laaja konsensus tuntui vallitsevan siitä, että tapaamisen kulkua ja seurauksia oli etukäteen täysin mahdotonta ennakoida.

Oikeastaan kukaan ei osannut arvioida edes sitä, mihin Trump huipputapaamisella julkisuuden maksimoimisen lisäksi pyrkii.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan tapaaminen itsessään on arvokas Pohjois-Korealle ja nostaa sekä maan että sen johtajan statusta riippumatta konkreettisesta annista.

– Kysymys on, mitä Pohjois-Korea antaa vastalahjaksi ja mihin Trump pyrkii tapaamisella. Yhdysvaltojen nykyhallinnon strategia ei välttämättä oikein avaudu ulkopuoliselle seuraajalle.

Aaltolan mukaan oli poikkeuksellista, että niin kohuttuun tapaamiseen liittyi niin paljon epävarmuutta. Yleensä huippukokouksissa käsiteltävät asiat on valmisteltu tarkkaan etukäteen ja kokouksen aikataulu on selvillä.

– Tapaaminen saattaa loppua alkuunsa, elleivät johtajien aivokemiat osu kohdalleen.

Huippukokouksessa pyritään Aaltolan mukaan luultavasti tekemään väkeviä julistuksia ydinaseriisunnasta ja rauhansopimuksista, mutta parhaassakin tapauksessa niiden yksityiskohdat jätetään myöhemmin sovittaviksi.

– Usein piru asuu yksityiskohdissa. Ellei kummallakin osapuolella ole oikeaa tahtotilaa, sopimus kaatuu helposti myöhemmin.

 

Pelkät tulkit seurana

 

Sen verran tapaamisesta tiedettiin etukäteen, että Trumpin ja Kimin oli ensin määrä tavata kahden kesken seuranaan vain tulkkinsa. Sen jälkeen ohjelmassa oli laajempi kahdenvälinen tapaaminen ja työlounas.

Jälkimmäisiin tapaamisiin olivat osallistumassa muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton. Trumpin delegaatioon kuului myös sekopäisyydestään tunnettu entinen koripallotähti Dennis Rodman, joka on vieraillut Pohjois-Koreassa useasti.

Alun perin Trump oli varannut kalenteristaan neuvotteluille tilaa keskiviikkoon asti, mutta maanantaina Valkoinen talo ilmoitti, että Trump palaa Singaporesta jo tiistaina. Valkoisen talon lausunnon mukaan Trump voi lähteä jo aiemmin, koska tapaamista valmistelevat keskustelut ovat sujuneet odotettua paremmin. Johtajille jää noin 11 tuntia aikaa kahdenvälisiin neuvotteluihin.

 

Ainutlaatuiset turvatakuut

 

Ulkoministeri Pompeo kertoi maanantaina, että Yhdysvallat on valmis tarjoamaan Pohjois-Korealle ainutlaatuiset turvatakuut, jos Pohjois-Korea aloittaa "täydellisen, todistettavan ja peruuttamattoman" ydinaseriisunnan.

Pompeon mukaan Yhdysvallat hyväksyy vain täydellisen ydinaseriisunnan ja Pohjois-Korea ei onnistu huijaamaan Yhdysvaltoja uudestaan. Maa on useasti aiemmin antanut katteettomia lupauksia vastaavissa tilanteissa.

Vastineeksi Yhdysvallat aikoo Pompeon mukaan tarjota Pohjois-Korealle turvatakuut, jotka varmistavat, ettei Pohjois-Korean tarvitse pelätä, että ydinaseriisunta loppuu huonosti maan kannalta.

– Maailmassa on vain kaksi ihmistä, jotka pystyvät tekemään näin suuria päätöksiä. Nämä kaksi ihmistä istuvat huomenna samassa huoneessa, Pompeo hehkutti maanantaina.

Valkoinen talo: Trump palaa Kim-tapaamisesta jo huomenna

"Ainutlaatuiset turvatakuut"  –  Yhdysvaltain ulkoministeri lupailee Pohjois-Korealle suuria