Trumpin ja Kimin huipputapaamisesta jäi vähän käteen

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kovasti kohkatusta kohtaamisesta ei jäänyt käteen salamanvalojen välkkeen tauottua paljonkaan konkreettista.

Johtajat allekirjoittivat sopimuksen, jossa he sitoutuvat lavein sanakääntein edistämään Korean niemimaan rauhaa. Pohjois-Korea lupasi jälleen kerran sitoutua ydinaseettomuuteen, jonka vastineeksi Yhdysvallat lupasi sille turvatakuut. Yhdysvallat myös lupasi lopettaa yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa.

Muotoilut ovat niin ympäripyöreitä, että lähtökohdat jatkoneuvotteluille ovat Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Elina Sinkkosen mukaan vaikeat, koska ei ole varmaa, tulkitsevatko osapuolet sovittua samalla tavalla.

– Ei siitä saa mitään konkreettista irti sen suhteen, miten tässä rauhaprosessissa jatketaan eteenpäin.

Konkretiaa puuttuu Sinkkosen mukaan niin Trumpin Pohjois-Korealle lupailemista turvatakuista kuin siitäkin, miten Pohjois-Korean ydinaseriisunta etenee.

Lopulta Pohjois-Korea ei sitoutunut mihinkään, mihin se ei olisi sitoutunut jo aiemmin. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mukaan Trumpin ja Kimin allekirjoittama sopimus on pitkälti aiesopimuksen kaltainen. Koko lailla samat asiat on sovittu jo menneinä vuosikymmeninä.

– Nähtäväksi jää, saadaanko sillä lopulta jotain todellista aikaiseksi esimerkiksi Pohjois-Korean ydinaseille.

 

Trump antoi liekaa

 

Aaltolan mukaan Yhdysvallat antoi Pohjois-Korealle neuvotteluissa niin paljon liekaa, että Kimillä on paineita tehdä jotain myönnytyksiä vastapainoksi. Aaltolan mukaan Trump odottaa saavansa Pohjois-Korealta vastineeksi vähintään kunnioittavia eleitä, symbolisia myönnytyksiä ja seremoniallisia episodeja.

Sinkkosen mukaan Kimille Singaporen tapaaminen antoi näkyvyyttä ja lisää poliittista painoarvoa. Hän näytti kotiyleisölle tapaavansa maailman johtajia.

– Se vain pönkittää diktaattorin valtaa.

– Näkisin, että enemmän riskejä tässä on Trumpille. Hänellä ei ole takeita siitä, miten Kim tulee jatkossa käyttäytymään, Sinkkonen sanoo.

Sipilä Trumpin ja Kimin tapaamisesta: Toivottavasti tämä on myönteisen prosessin alku

Etelä-Korean pääministeri: Trumpin ja Kimin tapaaminen lopetti kylmän sodan

Upin Elina Sinkkonen: Enemmän riskejä Trumpille, Kimin käytöksestä ei takeita

Timo Soini Trumpista ja Kimistä: Merkittävä ja historiallinen tapaaminen

Trump sanoo USA:n lopettavan yhteiset sotaharjoitukset Etelä-Korean kanssa

Trumpin ja Kimin paperissa ei ole USA:n vaatimaa muotoilua Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta

Pohjois-Korean Kim johtaa sortovaltiota

Kim vannoo Pohjois-Korean jättävän menneisyyden taakseen