Trumpin ja Putinin jännitteinen huippukokous vaatii tasapainoilua kokousisännältä

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien huippukokous Helsingissä vaatii tasapainoilua kokousisännältä, arvioi poliittisen historian yliopistonlehtori Johanna Rainio-Niemi Turun yliopistosta.

Kokouksen järjestäjän virallisena roolina on toimia vain tapaamisen mahdollistajana ja huolehtia siitä, että kaikki sujuu ja "pöytäliina on suorassa", kuten kokenut diplomaatti asian ilmaisee. Monella tapaa jännitteinen ja myös kiistanalainen huippukokous asettaa kuitenkin paineita myös kokousisännälle.

– Järjestäjien täytyy aina miettiä se tasapainottelu. Miten (järjestäjä) pysyy omassa roolissaan eli pystyy olemaan tulematta liitetyksi jommankumman osapuolen toiveisiin enemmän kuin toisen, Rainio-Niemi pohtii.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaaminen Helsingissä on kaksikon ensimmäinen virallinen huippukokous. Muun muassa Yhdysvalloissa kokousta on arvosteltu siitä, että Putin pääsee ottamaan hyödyn irti Trumpin riitaisista väleistä läntisiin liittolaisiinsa.

 

"Puolueettoman maaperän" perintö elää ajatuksissa

 

Trumpin arvaamattomuus ja impulsiivisuus tuo kokoukseen oman haasteensa ja tekee sen lopputuloksen ennakoinnista vaikeaa.

– Tähän (järjestäjärooliin) kannattaa suhtautua maltillisesti eli tiedostaa, että hirveään juhlimiseen ei ole aihetta, että Suomi saa loistavan mahdollisuuden, Rainio-Niemi tähdentää.

Suomen kannattaa olla tarkkana myös siitä, miten Helsingissä pidettävä kokous vaikuttaa tulkintoihin Suomen turvallisuuspoliittisesta asemasta. Amerikkalaismediassa Suomea on EU-jäsenyydestä huolimatta kuvailtu "puolueettomaksi maaperäksi" ja siten huippukokoukselle sopivaksi paikaksi.

– Riippumatta siitä, mikä sen puolueettomuuden tilanne tänä päivänä on, puolueettoman maaperän perintö elää ajatuksissa edelleen, Rainio-Niemi sanoo ja viittaa kylmän sodan aikaiseen tilanteeseen.

– Järjestelyt täytyy hoitaa viisaalla ja fiksulla politiikalla ja ymmärtää kaikki ulottuvuudet, joita tähän liittyy.

Huippukokouksen voi katsoa myös hyödyttävän Suomea, sillä presidentti Sauli Niinistö saa tilaisuuden keskustella sekä Trumpin että Putinin kanssa. Sitä kautta Suomi voi vahvistaa omaa turvallisuuspoliittista tilannekuvaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Presidentti Niinistö Ilta-Sanomissa: EU ei ole yhtenäinen eikä tarpeeksi vahva toimija kansainvälisessä politiikassa

Putin tuntee Suomen pitkältä ajalta, Trumpin Suomi-suhde on hyvin ohut