Trumpin ja toimittajan sanasota äityy oikeusjutuksi – CNN haastaa Valkoisen talon oikeuteen

CNN haastaa Valkoisen talon oikeuteen toimittajan kulkuluvan poistamisen vuoksi, yhtiö kertoo verkkosivuillaan. CNN:n toimittajalta Jim Acostalta vietiin kulkulupa, kun tämä ajautui sanasotaan presidentti Donald Trumpin kanssa viime viikolla.

CNN sanoo hakevansa oikeusteitse Acostan kulkulupaa Valkoiseen taloon. Yhtiön mukaan Valkoisen talon toiminta on loukannut sekä toimittajan että CNN:n perustuslaillisia oikeuksia.

Haasteessa vastaajiksi on nimetty muun muassa presidentti Trump, lehdistösihteeri Sarah Sanders ja kansliapäällikkö John Kelly.

Sanasota alkoi, kun välivaalien jälkeisessä lehdistötilaisuudessa viime keskiviikkona Acosta esitti Trumpille kysymyksiä siirtolaiskaravaanista. Trump oli saanut Acostan kysymyksistä tarpeekseen ja yritti antaa puheenvuoroa seuraavalle toimittajalle, mutta Acosta halusi vielä jatkaa ja piti tiukasti kiinni mikrofonista, eikä suostunut antamaan sitä pois pyynnöistä huolimatta.

Kohu sai lisää kierteitä, kun Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders väitti Acostan käyneen kiinni mikrofonia tavoitelleeseen harjoittelijaan ja jakoi Twitterissä videon tilanteesta. Sandersin jakama video paljastui kuitenkin asiantuntijoiden analyyseissä muokatuksi.

Acostan käden liikettä oli nopeutettu niin, että se näytti todellista aggressiivisemmalta. Alkuperäisessä, peukaloimattomassa videossa Acostan vasen käsi näyttää liikkuvan vain mukana, kun hän yrittää oikealla kädellään pitää kiinni mikrofonista. Muokatussa videossa hän näyttää iskevän kädellään harjoittelijan kättä.

CNN on puolustanut Acostaa ja katsonut tämän lehdistöpassin peruuttamisen olevan seurausta hänen tiukoista kysymyksistään presidentille. Acosta on ollut jo pidempään Trumpin ja tämän kannattajien hampaissa, ja keskiviikkona presidentti kutsui häntä "töykeäksi, kamalaksi ihmiseksi".

 

Muokattua videota paheksuttiin

 

Muokatun videon julkaiseminen herätti laajaa paheksuntaa. CNN:n viestintäjohtaja Matt Dornic kutsui häpeälliseksi sitä, että Sanders julkaisi tilanteesta muokatun videon.

– Julkaisit peukaloidun videon – todellisia valeuutisia. Historia ei näytä sinua hyvässä valossa, Dornic tviittasi.

Sandersin mukaan keskeinen kysymys on kuitenkin se, koskiko Acosta harjoittelijaa.

– Video on selvä, hän teki niin. Pidämme kiinni lausunnostamme, Sanders sanoi torstaina.

Myös Valkoisen talon uutiskuvaajien yhdistys sanoi tiedotteessa olevansa järkyttynyt siitä, että Sanders julkaisi manipuloidun videon.

Washington Post: Valkoisen talon julkaisema video CNN:n toimittajan mikrofonikärhämästä oli muokattu

Trump ja CNN:n toimittaja ajautuivat sanasotaan –  Valkoinen talo poisti toimittajalta kulkuluvan