Trumpin kova linja on koetellut naapurisuhteita Pohjois-Amerikassa

Rajamuuriuho ja muu presidentti Donald Trumpin Yhdysvallat ensin -politiikka ovat kiristäneet naapurisuhteita Pohjois-Amerikan mantereella. Kanada, Yhdysvallat ja Meksiko ovat neuvottelemassa vapaakauppasopimus Naftaa uusiksi, mutta toiveikkuus sopimuksen ympäriltä on karissut. Seuraavan neuvottelukierroksen pitäisi alkaa kuun lopussa Montrealissa.

Kanadan Yhdysvaltojen-suurlähettiläs David MacNaughton on kertonut uutistoimisto Bloombergille toivovansa, että sopimus saadaan valmiiksi maaliskuuhun mennessä. Mutta pääministeri Justin Trudeau ehti jo väläyttää, että Yhdysvallat ja Kanada voisivat solmia kahdenvälisen kauppasopimuksen, jos trion neuvottelut eivät tuota tulosta.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kuvailee, että Trumpin ensimmäinen vuosi on näkynyt linjan koventumisena myös naapurisuhteissa. Kauppaneuvotteluilla Trump haluaa saada aiempaa paremman hinnan Yhdysvaltojen markkina-alueesta, jolle pääsy on tärkeää sekä Kanadalle että Meksikolle.

– Suunnanmuutos heijastuu siihen hyvään tahtoon, jota on ollut Yhdysvaltoja kohtaan. Yhdysvaltojen voi olla jatkossa vaikeampi saada omia aloitteitaan lävitse, Aaltola sanoo.

Aloitteilla Aaltola tarkoittaa esimerkiksi koalitioiden muodostamista suurten kansainvälisten kriisien sovittelussa. Maan mahdin yksi pilari on ollut hyvään tahtoon perustuva pehmeä valta, jota se on ansainnut tinkimällä omista eduistaan.

Naapurit eivät vielä ole kääntäneet selkäänsä Yhdysvalloille. Esimerkiksi YK:n yleiskokouksen äänestyksessä Trumpin Jerusalem-päätöksestä Kanada ja Meksiko pidättäytyivät äänestämisestä, eli ne eivät äänestäneet naapuriaan vastaan.

Aaltola muistuttaa, että Kanada onkin ollut Yhdysvaltojen uskollisimpia kumppaneita Australian ohella. Silti jää nähtäväksi, kuinka pitkälle vanhojen ystävien kärsivällisyys kestää.

 

Odotuspeli on käynnissä

 

Monet pelaavat nyt aikaa, Aaltola summaa. Yhdysvaltojen kumppanit eivät halua tehdä Trumpin kanssa sopimuksia, jotka sitoisivat niiden kädet pitkäksi aikaa.

– Odotuspeli on käynnissä, ja tässä odotetaan vallan vaihtumista Trumpin jälkeiseen aikaan, Aaltola arvioi.

Hän muistuttaa, että Yhdysvalloissa käydään vaaleja kahden vuoden välein. Tulevissa välivaaleissa on odotettavissa, että republikaanit menettävät kannatustaan ja demokraatit puolestaan nousevat, sillä välivaaleissa istuvan presidentin puolue on yleensä hävinnyt.

Vaaleja odotetaan myös Meksikossa, jossa äänestetään parlamentista ja presidentistä heinäkuun alussa. Kanadassa uurnille suunnataan vasta ensi vuonna, mutta pääministeri Trudeaulla on jo nyt paljon ponnisteltavaa suosionsa säilyttämiseksi.

Lähteinä myös: AFP, Bloomberg, Global News.

Yhdysvallat lopettaa salvadorilaisten suojelun – 200 000 ihmistä saatetaan karkottaa