Trumpin lupauslista amerikkalaisille on pitkä

Parempia teitä, turvallista maahanmuuttopolitiikkaa, halvempia reseptilääkkeitä. Muun muassa kaikkea tätä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on luvannut yhdysvaltalaisille ensimmäisessä Liittovaltion tila -puheessaan.

Trump piti puheensa Yhdysvaltain kongressissa aamuyöllä Suomen aikaa. Suurta tulta ja tappuraa tai muuten räväkkää esiintymistä puhujakorokkeelta ei kuultu, vaan Trump esiintyi jämäkän hallitusti.

Hän korosti puheessaan useaan kertaan eri sanankääntein kansakunnan yhtenäisyyden tärkeyttä ja kutsui yhdysvaltalaisia muun muassa yhdeksi perheeksi.

Sillat kuntoon ja kauppa reiluksi

Trump sanoi pyytävänsä kongressilta 1,5 biljoonaa dollaria infrastruktuurin kuten teiden ja siltojen kunnostukseen. Presidentin mukaan molempien puolueiden, republikaanien ja demokraattien, on tehtävä yhteistyötä turvallisen, nopean ja luotettavan infrastruktuurin takaamiseksi amerikkalaisille.

Liittovaltion varoja tulee Trumpin mukaan käyttää yhdessä osavaltio- ja paikallishallintojen varojen kanssa sekä mahdollisuuksien mukaan yksityisen sektorin investointien tukemana.

Trump myös julisti maansa "taloudellisen antautumisen ajan" olevan ohi. Hän sanoi maansa korjaavan huonoja kauppasopimuksia ja neuvottelevan uusia. Kauppasopimukset neuvotellaan Trumpin mukaan jatkossa reiluiksi.

– Yhdysvallat suojelee amerikkalaisia työntekijöitä, Trump sanoi.

Lisäksi Trump mainitsi yhdeksi tulevan vuoden tavoitteistaan reseptilääkkeiden hinnan laskemisen.

Trump: Maahanmuuton palveltava turvallisuutta

Trump sanoi puheessaan hallintonsa laatineen maalle nelikohtaisen, kansallista turvallisuutta kohentavan maahanmuutto-ohjelman.

Maahanmuutto-ohjelma avaa Trumpin mukaan tien kansalaisuuteen 1,8 miljoonalle lapsena laittomasti maahantuodulle siirtolaiselle.

Ohjelma sisältää myös muurin Yhdysvaltain etelärajalle ja rajoituksia perheiden oleskelulupiin. Jatkossa maahanmuuttajat voivat Trumpin ehdottaman mallin mukaan tuoda mukanaan vain ydinperheensä.

Malli sisältää myös siirtymisen koulutusta ja työuraa painottavaan maahanmuuttoon, Trump lupaili puheessaan.

Trumpin mukaan löyhän maahanmuuttopolitiikan ei saa antaa vaarantaa yhdysvaltain omia kansalaisia.

– Amerikkalaisetkin ovat unelmoijia, Trump sanoi.

Unelmoija-sanalla viitataan usein lapsina maahan laittomasti tuotuihin ja Yhdysvalloissa varttuneisiin lapsiin.

Maahanmuutto ja etenkin laittomasti maahantuotujen lasten kohtalo on yksi kipeimmistä kiistakysymyksistä Yhdysvaltain demokraattien ja republikaanien välillä. Ei ole varmaa, että Trump saisi lupaamansa maahanmuuttouudistukset vietyä läpi.

Trump haluaa pitää Guantanamon avoinna

Trump kertoi allekirjoittaneensa määräyksen Guantanamo Bayn vankilan pitämisestä auki.

Trumpin mukaan Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattisia ohjeistetaan määräyksessä arvioimaan uudelleen maan sotilaspidätyskeskusten käytäntöjä ja pitämään Guantanamon avoinna.

Viimeksi Kuubassa sijaitsevaan vankilaan on saapunut uusia vankeja vuonna 2008. Kaikkiaan siellä on pidetty vuodesta 2002 lähtien noin 780 vankia, mutta heidän määräänsä on pyritty vähentämään. Tällä hetkellä vankeja on 41.

Vankilaa on kritisoitu Yhdysvaltain perustuslain kiertämisestä ja vankien huonosta kohtelusta. Trumpin edeltäjä, presidentti Barack Obama kehotti omissa Liittovaltion tila -puheissaan Yhdysvaltoja ajamaan vankilan toiminnan alas.

"Pohjois-Korea voi pian olla uhka"

Trump otti puheessaan kantaa myös asetestejään kiihdyttäneeseen Pohjois-Koreaan.

– Pohjois-Korean harkitsematon ydinohjusten tavoittelu saattaa hyvin pian uhata kotimaatamme, Trump varoitti.

– Kohdistamme Pohjois-Koreaan maksimaalista painostusta estääksemme tätä (uhkaa) koskaan tapahtumasta, hän lisäsi.

Verouudistus ja talouskasvu ylistyksen kohteina

Odotetusti Trump korosti puheessaan kuluneen vuoden saavutuksena Yhdysvaltain kiihtynyttä talouskasvua ja uusia työpaikkoja.

– Vaalien jälkeen olemme luoneet 2,4 miljoonaa uutta työpaikkaa, mukaan lukien 200 000 uutta teollisuustyöpaikkaa. Vuosien palkkajunnauksen jälkeen näemme viimein palkkojen nousevan, Trump sanoi.

Lisäksi hän ylisti suuria veroleikkauksia sisältänyttä verouudistusta, jonka republikaanienemmistöinen kongressi onnistui ajamaan läpi viime vuoden lopulla.

– Toteutimme Yhdysvaltain historian suurimmat veroleikkaukset ja -uudistukset. Massiiviset veronalennukset ovat antaneet suunnatonta helpotusta keskiluokalle ja pienyrittäjille.

Trump kehaisi hallintonsa myös kumonneen enemmän sääntelyä ensimmäisen vuotensa aikana kuin mikään muu hallintoa aiemmin.

Trump aloitti puheensa ylistämällä runollisesti amerikkalaisten sielua ja selkärankaa sekä kehottamalla amerikkalaisia yhtenäisyyteen. Hän korosti Yhdysvaltain olevan yhdessä vahva. Mikään toinen kansa ei ole yhtä peloton ja määrätietoinen, Trump hehkutti.

Trump totesi maan saavuttaneen viimeksi kuluneen vuoden aikana uskomatonta edistystä, mutta kohdanneen myös monia haasteita. Trump mainitsi muun muassa hurrikaanien kaltaiset luonnonmullistukset ja sanoi, että niistä selviytyminen on osoittanut amerikkalaisen "sielun kauneuden ja selkärangan rautaisuuden".

– Liittovaltiomme tila on vahva, sillä amerikkalaiset ovat vahvoja, Trump julisti kongressille.