Trumpin poika tapasi vaalikampanjan aikana Clintonia koskevia tietoja lupailleen venäläisen asianajajan

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin vanhin poika kertoo tiedotteessa, että venäläinen asianajaja tarjosi hänelle demokraattien Hillary Clintonia koskevia tietoja. Asiasta muun muassa uutisoivan ABC Newsin mukaan Donald Trump Jr sanoo sunnuntaina julkaistussa tiedotteessa, että asianajaja uskoi tietojen olevan avuksi presidentti Trumpin vaalikampanjassa.

– Kohteliaisuuksien jälkeen nainen sanoi, että hänellä on tietoa demokraatteja rahoittavista ja Clintonia tukevista henkilöistä, joilla on yhteyksiä Venäjään. Hänen väitteensä olivat epämääräisiä, tulkinnanvaraisia, eikä niissä ollut järkeä. Yksityiskohtia tai väitteitä tukevaa tietoa ei annettu. Tuli nopeasti selväksi, ettei hänellä ollut merkittävää tietoa, presidentin poika sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa luvatut tiedot vaikuttivat olleen tekosyy tapaamiselle ja keskustelu kääntyi nopeasti jäissä olevaan ohjelmaan, joka koskee venäläislasten adoptoimista.

 

Kaksi tiedotetta vuorokauden sisään

 

Donald Trump Jr myönsi jo aiemmin viikonloppuna tavanneensa asianajajan viime vuonna. New York Times -lehden mukaan ensimmäinen tiedote julkaistiin pian sen jälkeen, kun lehti oli julkaissut tapaamista käsittelevän jutun.

Ensimmäisessä tiedotteessa Donald Trump Jr kertoi lyhyesti tavanneensa asianajajan. Hänen mukaansa tapaaminen ei liittynyt vaalikampanjaan.

Myöhemmin sunnuntaina Donald Trump Jr julkaisi asiasta toisen, pidemmän tiedotteen, jossa hän kertoi asianajajan tarjonneen hänelle tietoja demokraattien presidenttiehdokkaana olleesta Clintonista. Toinen tiedote julkaistiin sen jälkeen, kun New York Times oli julkaissut lähdetietoihin perustuvan jutun, jossa kerrottiin, että Donald Trump Jr:lle luvattiin tietoja Clintonista ennen tapaamista.

Donald Trump Jr myös sanoi toisessa tiedotteessa, ettei hänen isänsä tiennyt tapaamisesta mitään.

 

Tapaaminen kaksi viikkoa Trumpin ehdokkuuden varmistumisen jälkeen

 

Tapaamisessa olivat mukana myös Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner sekä Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort. He tapasivat asianajaja Natalia Veselnitskajan New Yorkissa Trump Towerissa viime vuoden kesäkuussa kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Donald Trumpin presidenttiehdokkuus oli varmistunut.

Muun muassa sekä BBC että ABC News kirjoittavat, että kyseessä on ensimmäinen vahvistettu tapaaminen presidentti Trumpin perheen ja venäläisten välillä kampanjan aikana.

Muun muassa Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI ja senaatin tiedustelukomitea selvittää Venäjän sekaantumista Yhdysvaltain viime vuoden vaaleihin ja Trumpin kampanjan mahdollisia Venäjä-yhteyksiä.