Trumpin sekava asetus saanee vastaansa perustuslain

Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump allekirjoitti perjantai-iltana asetuksen, joka koskee maahanmuuton rajoittamista ja pakolaisten vastaanottoa. Kyse on presidentin asetuksesta, jota Trump on käyttänyt ahkerasti ensimmäisen vallassaoloviikkonsa aikana.

Keitä asetus koskee?

 

Se keskeyttää pakolaisten vastaanoton neljäksi kuukaudeksi ja syyrialaisten pakolaisten vastaanoton määräämättömäksi ajaksi. Seitsemän muslimienemmistöisen maan – Iranin, Irakin, Libyan, Somalian, Sudanin, Syyrian ja Jemenin – kansalaisilta kielletään kolmeksi kuukaudeksi pääsy Yhdysvaltoihin.

Guardian-lehden mukaan asetuksen seitsemää maata koskeva kohta on muotoilultaan näistä epätarkin, ja se on johtanut erilaisiin tulkintoihin ja hämmennykseen. Kansallisen turvallisuuden ministeriöllä on mahdollisuus lisätä maita listaan.

Lauantaina selvisi, että ulkoministeriön mukaan kolmen kuukauden kielto koskee myös kaksoiskansalaisia, joilla on näiden seitsemän maan kansalaisuuden lisäksi toisen maan passi. Suomen ulkoministeriö vahvisti sunnuntaina, että Yhdysvaltojen suurlähetystöjen viisumiohjeistus on muuttunut. Maahantulokielto koskee niitä suomalaisia, joilla on myös Irakin, Iranin, Jemenin, Libyan, Somalian, Sudanin tai Syyrian kansalaisuus.

Edes niin sanottu green card, eli lupa oleskella ja tehdä töitä Yhdysvalloissa, ei ole käytännössä taannut maahanpääsyä. Valkoisen talon kansliapäällikkö Reince Priebus tarkensi kuitenkin sunnuntaina, että green cardilla pääsee maahan. Priebusin mukaan maahantulokiellon piirissä oleviin maihin tai sieltä Yhdysvaltoihin matkustavien on syytä varautua tiukentuneisiin tarkastuksiin.

 

Mitkä ovat olleet seuraukset?

 

Uudet määräykset ovat herättäneet hämmennystä, epätoivoa ja protesteja lentokentillä ja satamissa sekä vastalauseiden ryöpyn maailmalla. Ihmisiä, joilla on voimassa oleva Yhdysvaltain viisumi, oleskelulupa tai pakolaisasema, on estetty lentämästä Yhdysvaltoihin tai otettu kiinni maan lentokentillä.

Määräykset kirvoittivat mielenosoituksia maan isoilla kentillä muun muassa Washingtonissa, Chicagossa ja San Franciscossa. New Yorkin John F. Kennedyn lentokentällä parituhatta ihmistä osoitti mieltään.

Pakolaisia avustavat lakimiehet ovat huolissaan Yhdysvaltain joukkoja Irakissa ja Afganistanissa avustaneista ihmisistä, jotka voivat olla kuolemanvaarassa kotimaassaan.

 

Mitä oikeusrintamalla on tapahtunut?

 

Trump sai takaiskun oikeuslaitokselta, kun liittovaltion tuomari Ann Donnelly määräsi sunnuntain vastaisena yönä Suomen aikaa asetuksen toimeenpanon osin keskeytettäväksi. Tuomarin mukaan kyseisten seitsemän maan kansalaisia ei voi käännyttää, jos heillä on viisumi ja he ovat jo Yhdysvalloissa tai matkalla sinne. Samansuuntainen määräys tuli myös kolmelta muulta liittovaltion tuomarilta eri osavaltioissa.

Tuomarit eivät kuitenkaan ole ottaneet kantaa siihen, onko Trumpin asetus perustuslain mukainen.

Oikeusjutun asetuksesta nosti kansalaisoikeuksia puolustava American Civil Liberties Union -järjestö (Aclu), joka päätöksen jälkeen juhli voittoaan.

 

Miten asia etenee?

 

Asetuksen käsittely oikeudessa jatkuu. Vastustajien mukaan asetus rikkoo perustuslaissa määriteltyä uskonnonvapautta ja oikeutta oikeudenmukaiseen käsittelyyn. Kiista voi päätyä Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen.

Lähteet: Guardian, BBC, CNN, AFP, Reuters

Valkoisen talon kansliapäällikkö: Green cardilla pääsee maahan

Finnair noudattaa IATAn ohjetta USA:n lennoilla

Britit vaativat Trumpin valtiovierailun perumista

HS: Aalto-yliopiston tohtorikoulutettavien Yhdysvaltain-matka peruuntui maahantulokiellon vuoksi

UM: Ohjeistus muuttui, maahantulokielto myös kaksoiskansalaisille

Irakilainen perheenisä: "Donald Trump pilasi elämäni"