Trumpin tullipäätökseen odotetaan tänään lisäselvyyttä

Brysselistä odotetaan tänään lisätietoa Yhdysvaltain määräämien teräs- ja alumiinitullien ehdoista. EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström neuvottelee asiasta Yhdysvaltain ja Japanin kauppapoliittisten edustajien kanssa.

EU:n puolelta kaivataan selvennystä etenkin siihen, mitä maita tullit koskevat ja millä ehdoilla niistä voi saada poikkeuksia. Komissio on tähdentänyt, että EU:ta on kohdeltava asiassa yhtenä blokkina.

– Meidän oletuksemme on, että EU on kokonainen toimija ja että Yhdysvallat kunnioittaa tätä. Muuten se tarkoittaisi koko EU-projektin kyseenalaistamista, joka olisi aika dramaattista, Malmström sanoi aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti vastikään asettaa teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullin. EU on ilmoittanut olevansa valmis vastatoimiin. Tulleja voitaisiin asettaa esimerkiksi tunnetuille amerikkalaistuotteille kuten maapähkinävoille ja Leviksen farkuille.

EU laskee kuitenkin sen varaan, että se jäisi Trumpin tullipäätöksen ulkopuolelle. Trump on perustellut päätöstä muun muassa kotimaisen terästeollisuuden suojelemisella.

– Meidän yrityksemme eivät ole dumpanneet terästä tai alumiinia Yhdysvaltain markkinoille. Olen ymmärtänyt, että Yhdysvaltain viranomaiset eivät ole löytäneet mitään näyttöä tästä, sanoi komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) eilen Brysselissä.

Tänään pidettävä tapaaminen EU:n, Yhdysvaltain ja Japanin välillä oli kalenterissa jo ennen Yhdysvaltain kiisteltyä tullipäätöstä. Tarkoituksena on keskustella myös yleisemmin siitä, miten Kiinan terästeollisuuden ylituotantoon pitäisi vastata.