Tuhannet oikeistolaiset ja vastustajat marssivat Chemnitzissä – poliisi varoitti väkivaltaa lietsovista "häiriköistä"

Saksassa poliisi varautui lauantain edetessä mahdollisiin yhteenottoihin Chemnitzissä maan itäosassa, missä tuhannet ihmiset kokoontuivat kansallismielisten ja äärioikeiston kokoon kutsumiin mielenosoituksiin sekä niitä vastustaviin mielenilmaisuihin, kertoi muun muassa Deutsche Welle.

Poliisi arvioi, että osa joukosta on valmis väkivaltaan. Vastamielenosoituksia olivat kutsuneet koolle kymmenet eri järjestöt.

Iltakahdeksaan mennessä mielenosoituksissa oli nähty jonkin verran yhteenottoja äärioikeiston ja vastamielenosoittajien välillä, kertoi sanomalehti Tagesspiegel.

Lehden mukaan kolme vastamielenosoittajaa murtautui läpi poliisien suoja-alueesta, jolloin äärioikeiston mielenosoittajat hyökkäsivät heidän kimppuunsa ennen kuin mellakkapoliisi hajotti käsirysyn.
Saksin osavaltion poliisi varoitti Twitterissä riidanhaluisista mielenosoittajista. Poliisi kehotti rauhassa marssivia mielenosoittajia pysymään loitolla väkivaltaa haluavista "häiriköistä".

Lehti: Junat kaupunkiin täynnä matkustajia 

Poliisi turvasi ulkomaalaisten omistamia liiketiloja, joista monet sulkivat ovensa tavanomaista aikaisemmin.

Bild-lehden mukaan Chemnitziin suuntaavat junat olivat päivällä täynnä matkustajia. Saksan kakkosliigan jalkapallo-ottelu Dynamo Dresdenin ja Hamburger SV:n välillä siirrettiin mielenosoitusten vuoksi. Ottelu oli määrä pelata Dresdenissä.

Kansallismielisten protestointi alkoi viikko sitten sunnuntaina, kun paikallinen mies puukotettiin kuoliaaksi. Puukotuksesta epäiltyinä pidätettiin 22-vuotias irakilainen ja 23-vuotias syyrialainen mies.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer arvosteli viikolla kovasanaisesti alueen poliisia sen jälkeen, kun toisen epäillyn pidätysmääräys päätyi äärioikeistolaisille ryhmille, jotka julkistivat sen verkossa. Asiasta on aloitettu tutkinta.

Jo aiemmin on väitetty, että osa Saksin osavaltion poliiseista kuuluisi äärioikeistolaisen Pegida-liikkeen ja AfD:n kannattajiin.