Tuhansia siviilejä loukussa Filippiinien taistelujen keskellä

Noin 2 000 siviiliä on jäänyt loukkuun Marawin kaupunkiin Filippiinien eteläisellä Mindanaon saarella, missä Filippiinien hallituksen joukot taistelevat islamistitaistelijoita vastaan.

Suurin osa kaupungin noin 200 000 asukkaasta on paennut taisteluja, mutta osa asukkaista ei ole päässyt poistumaan islamistien hallussa olevilta alueilta.

Loukkuun jääneet asukkaat ovat lähettäneet viranomaisille avunpyyntöjä, mutta heitä ei ole päästy auttamaan taistelujen takia.

Viranomaisten mukaan loukkuun jääneet siviilit pelkäävät turvallisuutensa puolesta ja osalta on myös ruoka loppumassa.

Filippiinien armeijan mukaan taisteluja vaikeuttaa se, että islamistit piileskelevät yksityiskodeissa. Armeijan mukaan islamistitaistelijat ovat tappaneet Marawissa ainakin 19 siviiliä.

Marawi on yksi Filippiinien suurimmista muslimikaupungeista. Selvä enemmistö filippiiniläisistä on katolilaisia.

Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte julisti tiistaina sotatilan Mindanaon saarelle islamistien kanssa puhjenneiden taistelujen takia. Duterten mukaan islamistit ovat äärijärjestö Isisiin linkittyneitä terroristeja. 

Lähes sata kuollut 

Vajaan viikon jatkuneissa taisteluissa on tähän mennessä kuollut lähes sata ihmistä, joista suurin osa on islamistitaistelijoita.

Taistelut alkoivat, kun hallituksen turvallisuusjoukot yrittivät pidättää islamistijohtaja Isnilon Hapilonin, jota on pidetty paikallisen Isis-haaran johtajana.

Yhdysvallat on pitänyt Hapilonia yhtenä maailman vaarallisimmista terroristeista ja on luvannut miehen kiinnisaamisesta viiden miljoonan dollarin eli noin 4,5 miljoonan euron palkkion.

Mindanao kattaa noin kolmasosan Filippiineistä. Saarella asuu 20 miljoonaa ihmistä. Alueella toimivien taistelijaryhmien ja filippiiniläisjoukkojen yhteenotoissa on kuollut vuosien mittaan yli 120 000 ihmistä. Itsenäisyyttä tavoittelevat muslimikapinalliset ovat taistelleet alueella 1970-luvulta lähtien.