Tuhoisa vieraslaji uhkaa kalastajien elinkeinoa Afrikan suurimmalla järvellä – "Jos menemme kalastamaan nyt, jäämme jumiin"

Afrikan suurimmalla järvellä kalastajia piinaa ärsyttävä ongelma. Yhä useammin Victorianjärven kalastajat joutuvat toteamaan, ettei järvelle edes pääse, koska vieraslaji kellusvesihyasintti tukkii pääsyn satamista ulapalle.

Victorianjärven Kenian-puoleisella rannalla Kisumussa kalastajat voivat vain katsella, kuinka aurinko laskee vihreän kasvipeitteen tukkimalla järvellä.

– Jos menemme kalastamaan nyt, jäämme jumiin hyasintteihin. Emme voi muuta kuin odottaa, että tuuli kääntyy ja vie hyasintin mukanaan, sanoo paikallista kalastajayhdistystä johtava Maurice Omondi, 40.

– Aikoinaan yritimme mennä siitä läpi, mutta se on hyvin, hyvin vaikeaa ja riskit ovat liian suuret. Kerran meidän täytyi hankkia helikopteri pelastamaan kalastajia, jotka olivat jumiutuneet hyasintteihin.

Kellusvesihyasintti on alun perin kotoisin Etelä-Amerikasta. Se on kuitenkin viime vuosikymmeninä aiheuttanut vieraslajina kiusaa ympäri maailman.

Victorianjärvelle veden pinnalla kelluva kasvi saapui 1990-luvulla Kagerajoen kautta. Sen jälkeen se on vallannut järven nopeasti.

– Joskus menemme järvelle kalastamaan, emmekä pysty palaamaan takaisin, koska hyasintti estää pääsyn rannalle. Joskus taas hyasintti vie verkkomme, harmittelee kalastaja Thomas Ouma.

Hävittäminen on mahdotonta

Kenian, Tansanian ja Ugandan jakama Victorianjärvi on erittäin tärkeä keskisen Afrikan taloudelle. Kenian osassa järveä hyasintti peittää noin viisi prosenttia järven pinta-alasta.

Kalastajien häiritsemisen lisäksi hyasintti aiheuttaa paljon muutakin haittaa. Hyasintit ovat nostaneet muutenkin saastuneen järven vedenpuhdistuskuluja yli 30 prosentilla.

Hyasinttipeite myös vaikeuttaa järvellä liikennöivien matkustaja-alusten kulkemista.

Hyasinttia on toki yritetty kitkeä pois. Siinä on käytetty niin hyönteisiä, erilaisia laitteita kuin manuaalistakin poistamista, mutta laji on sitkeä. Siemenet voivat selvitä järven pohjassa 15–20 vuotta.

– Kellusvesihyasintin hävittäminen on mahdotonta. Sitä voi vain yrittää kontrolloida, sanoo Kenian meren- ja kalantutkimusinstituutin tutkija Christopher Aura.

Ongelmaa pahentavat maatiloilta järveen kulkeutuvat kemikaalit kuten fosfori, joka edistää hyasintin leviämistä.

Pakastekalaa Kiinasta

Hyasintti kiusaa kalastajia muutenkin kuin rajoittamalla heidän liikkumistaan. Hyasintti vähentää veteen sitoutuvan hapen määrää, mistä kärsii esimerkiksi paikalliselle kalataloudelle tärkeä laji tilapia.

Kalastajien ahdinko on pahentunut nopeasti. Vielä vuonna 2013 Victorianjärvestä saatiin yhteensä 140 000 tonnia kalaa. Vuonna 2016 saalis oli pudonnut 98 000 tonniin.

Kalansaaliiden väheneminen on johtanut absurdeihin tilanteisiin. Koska paikallinen kalastus ei pysty täysin vastaamaan kysyntään, Kisumun torilla osa myynnissä olevasta kalasta on Kiinasta tuotua pakastetilapiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.