Tukes testasi kaukomaiden verkkokauppojen tavaroita: "Tulokset shokeeraavia"

Kaikki Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kaukomaiden halvoista verkkokaupoista tilaamat lastentarvikkeet osoittautuivat vaarallisiksi testissä, jonka virasto teetti Tullilaboratoriossa.

– Lastenhoitotarvikkeiden tulokset olivat aika shokeeraavia, kertoo Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi.

Tukes testasi yhteensä seitsemäntoista lelua, tuttia, tuttiketjua ja lastenvaatetta. Yhdeksässä vaarana oli tukehtuminen, viidessä kuristuminen ja kolmessa suolitukos. Tukes pitää turvallisuuspuutteita räikeinä.

Tukes tilasi tuotteet erityisesti suomalaisten suosiossa olevista verkkokaupoista kuten Wish, AliExpress ja eBay. Näytteiden valinnassa Tukes teki yhteistyötä suositun Wish/AliExpress/eBay (Finland) -Facebook-ryhmän kanssa.

Joukosta löytyi muun muassa 170-senttiseksi venyvä tuttiketju, kun EU:ssa sallittu maksimipituus on 22 senttiä. Merenkiven mukaan liian pitkä tuttiketju on lapselle kuin hirttosilmukka.

– Pieniä osia irtoaa nyppimällä, Merenkivi kuvailee useita tuotteita.

Ne aiheuttavat alle 3-vuotiaille lapsille tukehtumisvaaran. Sellaisen aiheuttavat myös tutin imuosat, joita irtosi testeissä.

Lastenvaatteissa puolestaan oli naruja, jotka aiheuttavat kuristumisvaaran. Leluista taas irtoaa helposti nappiparistoja, jotka nieltyinä syövyttävät sisäelimiä.

Merenkiven mukaan huolestuttavia ovat myös vedessä turpoavat lelut, jotka voivat lasten mielestä näyttää naposteltavilta irtokarkeilta.

– Ne voivat aiheuttaa suolitukoksen, hän varoittaa.

Suolitukoksesta saattaa seurata jopa kuolema.

Ongelma on laaja

Lastentarvikkeet ovat osa laajempaa ongelmaa. Tukes testautti myös kaukomailta tilattuja usb-latureita, kosmetiikkaa ja koruja. Ainoastaan yksi latureista oli kunnollinen. Muut olivat vaarallisia. Kosmetiikan sisältö ei vastannut käyttötarkoitusta.

Tuotteet myydään EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista suoraan asiakkaille, eivätkä ne näin ollen kuulu EU:n tarkastusten ja turvallisuusvaatimusten piiriin.

Jos vaaralliset tuotteet olisivat myynnissä Suomessa, kaupat velvoitettaisiin keräämään ne pois kuluttajilta.

– Suomalaisilla on harhainen käsitys, että joku viranomainen tarkastaa (kaukomaiden halpojen verkkokauppojen) tuotteet, arvioi Tukesin johtaja Tuiri Kerttula.

– Jos ostaa tuotteita kaukomailta, kukaan ei ole tarkastamassa niitä.

Omalla riskillä

Tuote- ja palvelukaupan yhdistyksen Edun toimitusjohtaja Lauri Pyökäri muistuttaa, että kuluttajien täytyy tiedostaa, että he ostavat tuotteita kaukomaiden verkkokaupoista omalla riskillä.

Hänen mukaansa tiedossa on tapauksia, joissa kaukomailta ostetusta laturista on syttynyt raju tulipalo, ravintolisä on sisältänyt muuntohuumetta ja kosmetiikka on aiheuttanut vakavia allergisia reaktioita.