Turhautuminen kasvaa Venezuelassa – laaja sähkökatko ei ota loppuakseen

Venezuelassa kansalaisten elämää vaikeuttava laaja sähkökatko on jatkunut jo kolmatta päivää.

Maan hallitus ei ole antanut virallisia tietoja katkon laajuudesta, mutta sosiaalisen median käyttäjien mukaan se vaikuttaa 21:een Venezuelan 23 osavaltiosta.

Viestintäministeri Jorge Rodriguez kertoi uuden sähkökatkon pimentäneen osia pääkaupunki Caracasista ja muita alueita uudelleen sen jälkeen, kun sähköjä oli saatu jo palautettua. Rodriguez syytti katkoista terrorismia ja kertoi, että korjaustöitä jatketaan.

Pizzeriansa katkon vuoksi Caracasissa sulkenut Nestor Carreno kertoi uutistoimisto AFP:lle hankalasta tilanteestaan.

–  Ruokavarastot alkavat mädäntyä. Vettä ei ole. Julkinen liikenne ei toimi, ja viestintäyhteydet ovat poikki, Carreno sanoi.

Presidentti Nicolas Maduron hallinto on määrännyt sulkemaan koulut ja virastot tilapäisesti.

Oppositiojohtaja Juan Guaido on kutsunut ihmisiä lauantaiksi osoittamaan mieltä "julkisten palveluiden puutetta vastaan". Hän sanoi kannattajilleen, että he eivät voi jäädä passiivisiksi katselijoiksi.

Yhdysvallat ja monet sen liittolaisista ovat tunnustaneet Guaidon maan väliaikaiseksi presidentiksi.

Jo toinen laaja katko samassa kuussa

Edellinen viikon kestänyt laaja sähkökatko päättyi vain kaksi viikkoa sitten. Sen aikana toistakymmentä sairaalapotilasta kuoli, julkinen liikenne oli poikki, öljyntuotanto hidastui ja vedenjakelu katkesi.

Maduron hallinto syytti katkosta Yhdysvaltojen kyberhyökkäystä ja oppositiojohtaja Guaidon tukijoiden sabotaasia. Guaido on torjunut syytökset ja kutsunut niitä valheiksi.

Asiantuntijoiden mukaan todennäköisin syy katkolle oli sähköverkon laiminlyönti, huono hallinnointi sekä korruptio.

Sähkökatkoista on tullut viime vuosina yleisiä Venezuelassa, joka on paininut pitkään vakavassa talouskriisissä. Tässä kuussa sattuneet katkot ovat kuitenkin olleen omassa mittaluokassaan. Asiantuntija-arvioiden mukaan ne maksavat maalle 200 miljoonaa dollaria päivässä.

Molemmissa maaliskuun katkoissa ongelmat ovat liittyneet hallituksen mukaan Venezuelan päävoimalaan, josta toimitetaan sähköä 80 prosentille venezuelalaisista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.