Turkin ja kurdijoukkojen yhteenotot kiihtyvät molemmilla puolilla rajaa – Erdogan uhkaa Eurooppaa pakolaisilla

Syyrian kurdijoukkojen tekemissä pommituksissa Turkin rajakaupunkeihin on kuollut tänään kaksi, kertovat Turkin viranomaiset.

Turkkilaiset paikallisviranomaiset kertoivat turkkilaislehti Hürriyetille, että lähes 50 ihmistä olisi haavoittunut Akcaklen ja Ceylanpinarin kaupunkeihin kohdistuneissa pommituksissa.

Syyrian sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan taas ainakin 60  000 ihmistä on joutunut pakenemaan Turkin hyökkäyksen alta.

Eilen järjestö kertoi, että Turkin iskuissa on kuollut ainakin 15 ihmistä, joista kahdeksan siviilejä.

Trump yhdisti Normandian ja kurdit kummallisesti toisiinsa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jälleen puolustanut päätöstään vetää Yhdysvaltain joukot pois Pohjois-Syyriasta.

Trump sanoo Twitterissä haluavansa päättää "loputtomat sodat". Hän sanoo, että kurdit ja Turkki ovat käyneet sotia jo pitkään.

Trump myös sanoi tarkkailevansa Turkkia erittäin tarkasti ja olevansa sitä mieltä, että jos Turkki ei toimi sääntöjen mukaisesti, maata tulee rankaista taloudellisesti ja sanktioilla.

–  Jotkut haluavat meidän lähettävän kymmeniätuhansia sotilaita alueelle ja aloittavan taas sodan. Turkki on Nato-maa. Toiset sanovat, että antakaa kurdien taistella omat taistelunsa (jopa meidän taloudellisella tuellamme).

Turkki käynnisti eilen hyökkäyksen Pohjois-Syyriassa kurdien hallussa olevilla alueilla.

Aiemmin tänään Trump perusteli Syyriasta vetäytymistä yhdysvaltalaisille toimittajille sillä, että kurdit eivät auttaneet Yhdysvaltoja Normandiassa toisen maailman sodan aikaan. Asiasta uutisoi muun muassa brittilehti Guardian.

Erdogan uhkasi Eurooppaa pakolaisilla

Trumpin päätös vetää yhdysvaltalaissotilaat Pohjois-Syyriasta on saanut paljon kritiikkiä. Päätöksen jälkeen Turkki käynnisti hyökkäyksen kurdialueilla eilen.

Turkki pitää "operaatio rauhanlähdettä" terrorismia vastaan taisteluna. Syyriassa toimii kurdiryhmä YPG, jolla on yhteyksiä Turkissa toimivaan kurdien sissijärjestö PKK:hon, jonka muun muassa EU ja Turkki ovat määritelleet terroristijärjestöksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, jos EU kutsuu Turkin operaatiota Syyriassa miehitykseksi.

–  Hei EU, herätkää. Sanon sen uudelleen: jos yritätte väittää operaatiomme siellä (Syyriassa) olevan miehitys, meidän tehtävämme on helppo, avaamme ovet ja lähetämme 3,6 miljoonaa pakolaista teille, Erdogan sanoi maan parlamentille pitämässään puheessa.

Turkin mukaan sen eilen aloittama toiminta Syyriassa on rauhanoperaatio, jossa on Erdoganin mukaan surmattu tähän mennessä 109 terroristia.

Erdogan myös vakuutti puheessaan, että Turkki huolehtii äärijärjestö Isisin vangituista taistelijoista ja näiden luovuttamisesta Eurooppaan.

Kurditaistelijat ovat taas sanoneet, että Turkin hyökkäys heikentää kykyä vahtia vangittuja Isisin taistelijoita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

George Clooney toivoo fiksua päättäjää Valkoiseen taloon, eikä tarkoita itseään –  Nordic Business Forumissa puhunut näyttelijä haukkui kotimaansa päättäjät

Puolustusministeri Kaikkonen: Vanhat asevientiluvat Turkkiin selvitetään –  Suomi myönsi asevientiluvan Turkkiin viimeksi syyskuun puolivälissä

Kurdit kutsuvat Syyriassa siviilejä puolustukseen Turkin hyökkäystä vastaan – Venäjä moitti USA:n Syyrian-politiikkaa tulenaraksi