Turkin sisäministeri: Istanbulin räjähdyksissä kuollut 29 ja haavoittunut 166

Turkin Istanbulissa tapahtuneissa kahdessa räjähdyksessä on kuollut 29 ja haavoittunut 166 ihmistä, kertoo maan sisäministeri Süleyman Soylu. Sisäministerin mukaan 27 kuolleista on poliiseja ja kaksi siviilejä.

Soylun mukaan poliisi on ottanut kiinni 10 ihmistä, joiden epäillään liittyvän eilen tehtyihin iskuihin. Ministerin mukaan räjähdyksien uskotaan liittyvän toisiinsa. Räjähdykset tapahtuivat Besiktasin jalkapallostadionin ulkopuolella sekä stadionin läheisessä puistossa.

Soylun mukaan ensimmäinen, stadionin ulkopuolella tapahtunut räjähdys oli autopommi. Toinen räjähdyksistä oli itsemurhaisku, jossa tekijä räjäytti itsensä poliisien keskellä. Räjähdyksien välillä oli 45 sekuntia.

Viranomaiset eivät ole ottaneet kantaa iskujen tekijöihin tai tekijään. Minkään ryhmittymän ei ainakaan toistaiseksi tiedetä ilmoittautuneen tekijäksi.

Soylun sanoi pian iskujen jälkeen, että iskut oli kohdistettu mellakkapoliiseja vastaan. Hänen mukaansa räjähteillä täytetty auto räjähti stadionin ulkopuolelle parkkeeratun poliisibussin luona.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi puolestaan pian räjähdyksien jälkeen, että iskuilla haettiin mahdollisimman suurta tuhoa. Jalkapallojoukkue Besiktas oli aiemmin illalla pelannut stadionilla bursalaista Bursasporia vastaan. Besiktasin jalkapallojoukkueen tiedotteen mukaan yksikään fani tai pelaaja ei loukkaantunut räjähdyksissä.

Erdogan sanoi tiedotteessaan, että Istanbulissa on jälleen todistettu terrorismia, joka polkee maahan arvoja ja moraalia. Erdogan oli räjähdyksien aikaan asunnollaan, joka sijaitsee Tarabyan naapurustossa Istanbulissa.

Lisäksi CNN-Turkin mukaan pääministeri Binali Yildirim on myös tuominnut iskut.

 

Ikkunoita rikkoutui räjähdyksien voimasta

Muun muassa valtio-omisteinen televisiokanava TRT on lähettänyt kuvaa räjähdyspaikalta stadionin ulkopuolelta. Lähetyksessä näkyy muun muassa ilmiliekeissä olevan auton romut. Lisäksi kuvissa näkyy useita vahingoittuneita poliisin ajoneuvoja.

Silminnäkijöiden mukaan lähellä olevien asuinrakennuksien ikkunoita rikkoutui räjähdyksien voimasta.

- Kuulin kaksi räjähdystä alle minuutin sisään. Niitä seurasi aseen laukeamisen ääniä, yksi silminnäkijöistä kertoi AFP:lle nimettömänä.

Räjähdyspaikka sijaitsee alle kilometrin päässä vilkkaasta turistien suosimasta Taksim-aukiosta. Alueella sijaitsee monia hotelleja, kauppoja ja ravintoloita.

Elokuussa lähes 60 ihmistä, joista yli 30 oli lapsia, kuoli itsemurhaiskussa häihin Gaziantepissa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Turkin iskun uhrien joukossa ei suomalaisia

BBC: Istanbulin räjähdyksissä on kuollut ainakin 13