Turvamieheen liittyvä kohu ei horjuta Macronin asemaa, arvioi suomalaistutkija

Ranskassa turvamiehen toiminnasta syntynyttä kohua on luonnehdittu presidentti Emmanuel Macronin kannalta vahingollisimmaksi hänen virkakaudellaan.

Suomalaisasiantuntija arvioi, että skandaalissa on kyse etenkin maineenhallinnasta.

– Näyttää siltä, että oppositio tekee tästä välikysymyksen ja aikoo haastaa Macronin asemaa, mutta tällä ei nähdä kovin vahvoja läpimenomahdollisuuksia, kommentoi STT:lle yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.

– Se ei sinänsä horjuta Macronin asemaa tai hänen poliittista ohjelmaansa.

Skandaalia on kutsuttu Benallagateksi Yhdysvaltoja ravistelleen Watergate-skandaalin mallin mukaisesti. Watergate johti lopulta presidentti Richard Nixonin eroon. Miettinen ei usko, että Macronia sivuavalla skandaalilla on näin pitkälle meneviä seurauksia.

– Analogia tulee siitä, että molemmissa keskeinen virhe oli peittely-yrityksessä, hän vertaa.

Macronin turvallisuushenkilöstöön kuulunutta Alexandre Benallaa koskeva kohu lähti paisumaan, kun julkisuuteen tuli video, jossa hän hyökkää mielenosoittajan kimppuun mielenosoituksessa 1. toukokuuta. Benallalla on videossa yllään poliisin kypärä ja käsivarsinauha.

Presidentinhallinto kuuli Benallan väkivaltaisesta käytöksestä jo ennen videon julkaisua ja yritti hoitaa asian vaivihkaa sisäisesti. Benalla hyllytettiin toukokuussa kahdeksi viikoksi ja siirrettiin sitten toisiin tehtäviin.

Sittemmin hän sai potkut, ja häntä vastaan on nostettu syytteitä muun muassa joukkoväkivallasta.

 

Presidentti ilmoitti ottavansa vastuun

 

Presidentti Macron on vaiennut tapauksesta, kunnes eilen ilmoitti ottavansa vastuun.

– Ainoa tästä asiasta vastuussa oleva henkilö olen minä ja ainoastaan minä, Macron sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan tiistaina puolueensa kansanedustajille.

– Minä olen se, joka luotti Alexandre Benallaan.

AFP kertoo saaneensa haltuunsa tallenteen tapaamisesta, jossa presidentti kommentoi tapahtunutta. Hän kutsui Benallan toimia vakaviksi ja sanoi niiden olleen "pettymys, petos".

Timo Miettinen uskoo, että vastuun ottaminen on Macronin kannalta pidemmän päälle hyvä strategia.

– Koska tämä henkilöityy näin paljon Macroniin, en usko, että tällä on suurempia vaikutuksia koko hallituksen asemaan pidemmällä aikavälillä.

Macronin kerrotaan kommentoineen ex-turvamiestään koskevaa kohua puolueensa edustajille

Musta pilvi synkkenee Macronin yllä ex-turvamiehen väkivaltaisuuden takia