Tutkija: Britannia pyrkii syvään yhteistyöhön EU:n kanssa

Britannian pääministerin Theresa Mayn brexit-puheessa oli yhteistyötä korostavia sävyjä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela. Erikseen hän nostaa esiin Mayn maininnat turvallisuusyhteistyön tärkeydestä, jonka puitteissa yhteistyö on hyödyllistä sekä Britannialle että EU:lle.

– Sisäisessä turvallisuudessa Britannia näkee tärkeänä poliisiyhteistyön ja terrorismin vastaiset toimet sekä tiedustelutietojen vaihdon. Toinen ulottuvuus on ulkoinen turvallisuus, jossa Britannia jää sotilasliitto Naton kautta osaksi kollektiivista puolustusta. Nähtäväksi jää, miten Britannia osallistuu jatkossa EU:n ulkopoliittisten kantojen tukemiseen ja EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan toteuttamiseen, Jokela sanoo STT:lle.

Jokelan mukaan May halusi puheessaan muistuttaa brittejä ja eurooppalaisia syvän yhteistyön laajoista eduista. May aikoo vetää Britannian kokonaan pois EU:n sisämarkkinoilta, mutta toivoo, että Britannia pääsee neuvottelemaan kauppasuhteista EU:n kanssa mahdollisimman rakentavasti.

– Ehkä puheessa oli jonkin verran varoittelua siitä, että jos tällaista syvää ja laaja-alaista vapaakauppajärjestelyä ei synny, Britannia joutuu katsomaan myös muualle taloutensa kehittämiseksi ja viime kädessä turvaamaan oman taloutensa, jolloin erinäiset kilpailunäkökohdat voivat tulla kysymykseen.

Jokela korostaa, että vapaakauppasopimuksen syvyys ja laaja-alaisuus paljastuu vasta myöhemmin. Hän arvioi, että voi mennä pitkään ennen kuin sitä päästään solmimaan, sillä eroneuvottelut on aloitettava hyvin konkreettisista asioista. Prosessia on luonnehdittu käänteisiksi jäsenneuvotteluiksi.

– Kahden vuoden aika on lyhyt laajan vapaakauppasopimuksen solmimiseksi. Siinä ajassa ehkä päästään erosta yksimielisyyteen ja saadaan hahmoteltua vapaakauppajärjestelyn sisältö ja tavoitteet.

Kokonaisuutena Mayn puhe ei ollut Jokelan mukaan kovinkaan yllättävä, vaan kannanotot vahvistivat aiempia näkökulmia. Brexitistä on tulossa kova, mutta lopullisen kovuuden määrittelee ero- ja kauppaneuvottelujen lopputulos.

Petteri Orpo muistuttaa: EU ja Britannia tarvitsevat toisiaan

Sipilä: Theresa Mayn puhe ei sisältänyt suuria yllätyksiä

Britannia haluaa uuden tullisopimuksen EU:n kanssa