Tutkija: Krimistä tulossa Euroopan harmaa alue

Krimistä tulee luultavasti niin sanottu harmaa alue Eurooppaan, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Hän uskoo, että tällainen tilanne vaikuttaa kielteisesti krimiläisten arkielämään, sillä he ovat aiemmin eläneet vuosikymmeniä sovussa.

Krimiläiset ovat tänään äänestäneet Venäjään liittymisestä. Koska äänestys on Ukrainan perustuslain vastainen, se on Tiilikaisen mukaan oikeusvallaltaan verrattavissa mielipidekyselyyn, sillä yksittäinen alue ei voi erota näin itsenäisestä valtiosta.

Krimin kansanäänestys tuskin aiheuttaa mittavaa väkivaltaista protestointia Krimillä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-ohjelman johtaja Arkadi Moshes.

Moshes ei usko laajoihin levottomuuksiin, koska venäläisjoukot kontrolloivat Krimiä ja enemmistö alueen asukkaista on Venäjä-mielisiä. Vieläkin tärkeämpää on se, että kansainvälinen yhteisö ja Ukrainan hallinto eivät tue väkivaltaista protestointia, Moshes lisää.

Moshesin mukaan jotkut ihmiset saattavat reagoida muutoksiin tunteella. Järjestelmällinen protestointi ei kuitenkaan auttaisi siihen ryhtyviä millään tavoin.

- Tämä ei ole Kosovo, eikä esimerkiksi tataarien väkivaltainen protestointi toisi Nato-joukkoja apuun vaan pikemminkin vaikeuksia jälkikäteen.

Krimillä asuva Kiovan aktivisti taipui Venäjän asevoimien edessä

Niinistö HS:lle: Suomi tarjoutui isännöimään Krimin neuvotteluja

Aluejohtaja: Krimin alue pikavauhtia osaksi Venäjää