Tutkija: Trumpia ei voi rinnastaa Hitleriin

Populististen oikeistovoimien nousu niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa ovat kirvoittaneet varoituksia paluusta 1930-luvulle ja fasismin aikoihin. Historioitsijoiden mukaan joistakin samankaltaisuuksista huolimatta aikakausien erot ovat kuitenkin huomattavia.

Populismin globaalista noususta tuoreen kirjan kirjoittanut tohtori Benjamin Moffitt muistuttaa, ettei populismi ole fasismia. Populistiset liikkeet eivät suhtaudu vihamielisesti demokratiaan, joka on ehtinyt vakiintunut natsi-Saksan päivistä jo liki vuosisadan ajan.

Moffittin mielestä Donald Trumpin rinnastaminen Hitleriin on myös pielessä. Fasismi korostaa joukkoja yksilön kustannuksella, mutta Trump ei todellakaan ole individualismin vastustaja.

– Trump ei ole fasisti, pikemminkin hänellä on jonkinlainen opportunistinen suhtautuminen liberaaliin demokratiaan, Tukholman yliopistossa työskentelevä Moffitt sanoo STT:lle.

Maailman johtavana Hitler-asiantuntijana pidetyn Ian Kershaw'n mukaan eräät samankaltaisuudet historian ja nykypäivän välillä saavat kieltämättä "niskakarvat nousemaan pystyyn". Hänen mukaansa ilmeisten yhtäläisyyksien taustalla on kuitenkin merkittäviä eroja.

– En usko, että olemme palamaassa 1930-luvun pimeisiin aikoihin. Katsokaa vaikka suhdetta sotilasmenojen ja hyvinvointimenojen välillä silloin ja nyt, hän perustelee AFP:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.