Tutkija ennakoi, että Trumpin ja Kimin tapaamisesta haetaan todellisia tuloksia

Uutinen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisesta löi maailman ällikällä perjantaina. Uutinen yllätti sitäkin enemmän, kun muistaa, miten Trump ja Kim syytivät loukkauksia toisilleen viime vuonna.

Trumpin ja Kimin suunniteltu tapaaminen kielii suomalaistutkijan mukaan siitä, että kulisseissa on ollut enemmän välitysyrityksiä kuin julkisuuteen on näkynyt. Pääasiallinen viestinviejä näyttää pohjustustyössä olleen Etelä-Korea.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi STT:lle, että sekä Trump että Kim voivat saada tapaamisen tuloksesta sulan hattuunsa.

– Tässä nyt on vähän semmoinen win-win-tilanne syntynyt, jossa Trump voi sanoa, että hänen maksimaalisen paineen strategiansa on tuottanut tuloksia, Aaltola sanoo.

Pohjois-Korealle puolestaan tarjoutuu tilaisuus saada itselleen näkyvyyttä ja omalle asemalleen tunnustusta.

Korean-tutkija Antti Leppänen Turun yliopistosta katsoo, että äsken päättyneiden talviolympialaisten aikana syntyi Koreoiden välinen vuoropuhelu, joka sitten laajeni. Leppänen uskoo, että Etelä-Korean rooli välittäjänä Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välillä tulee vielä tarkentumaan.

 

Pohjois-Korean vastaiset pakotteet pysyvät voimassa

 

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean historiallisen tapaamisen tarkoituksena on saada aikaan sopu Korean niemimaan riisumisesta ydinaseista, kertoi Etelä-Korean kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Chung Eui-yong perjantaina. Hän kertoi Washingtonissa Pohjois-Koreassa käyneen eteläkorealaisen delegaation vierailun tuloksista.

– Kim sanoi Pohjois-Korean pitäytyvän ohjus- ja ydinkokeista. Presidentti Trump sanoi tapaavansa Kim Jong-unin toukokuuhun mennessä taatakseen pysyvän ydinaseriisunnan, Chung sanoi.

Valkoisen talon mukaan Pohjois-Koreaa vastaan asetetut pakotteet pysyvät voimassa.

Ulkoministeri Rex Tillerson sanoi Yhdysvaltojen yllättyneen Pohjois-Korean johtajan halukkuudesta keskustella ydinaseriisunnasta.

– Rehellisesti sanottuna se (tapaamiskutsu) tuli meille kaikille yllätyksenä, kuten myös Kimin myötämielisyys Etelä-Korean delegaation kanssa käytyjä keskusteluja kohtaan, Tillerson sanoi.

Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen mielestä Trumpin pyrkimykset Pohjois-Korean eristämiseksi kantavat nyt hedelmää.

– Pohjois-Korean halu keskustella ydinaseiden riisumisesta, ja samaan aikaan keskeyttää kaikki ballististen ohjusten kokeet ja ydinkokeet, todistavat, että Trumpin strategia Kimin hallinnon eristämisestä toimii, Pence sanoi.

 

Onko ajankohta huono?

 

Antti Leppänen muistutti Pohjois-Korean pyrkineen Yhdysvaltojen kanssa neuvotteluyhteyksiin ja väleihin, mutta Yhdysvallat ei ole tähän mennessä ollut sellaiseen valmis.

– En pysty sanomaan, onko Trumpin myönteinen vastaus tähän (Pohjois-Korean tapaamisehdotukseen) hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa tai henkilökohtaisten mielihalujensa tulos, vai onko takana hänen kabinetissaan mahdollisesti tehty nopea poliittinen päätös.

Mika Aaltola olettaa Yhdysvaltain hallinnon olevan tosissaan sen suhteen, että neuvotteluista haetaan todellisia tuloksia. Ajankohta strategisille pitkän tähtäimen neuvotteluille on kuitenkin sikäli huono, että ulkoasiainhallinnossa on paljon vakansseja täyttämättä samaan aikaan, kun maata johtaa ulkopoliittisesti kokematon presidentti.

Dagens Nyheter: Pohjois-Korean ulkoministeri matkustaa Ruotsiin