Tutkija: ideologinen trumpismi tekee pesäeroa Valkoiseen taloon

Valkoisen talon entisen päästrategin Steve Bannonin rajulla törmäyksellä presidentti Donald Trumpin kanssa voi olla merkittäviä poliittisia seurauksia Yhdysvalloissa syksyn välivaaleissa, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Hänen mukaansa näyttävä välirikko hajottaa Trumpia presidentinvaaleissa tukeneen alt-rightina tunnetun oikeiston rivejä.

– Kyllä tämä kertoo siitä, että puhdasoppinen ideologinen trumpismi on eroamassa tästä Valkoisen talon touhusta, Aaltola muotoilee.

Hänen mukaansa Bannon on edelleen oikeistopiireissä tärkeä henkilö, joka näkee itsensä trumpilaisen liikkeen oikeana ja isänmaallisena sieluna vailla hankalia lähipiiri- ja korruptiokytkyjä. Suuri osa Trumpin kannattajista seuraa Aaltolan mukaan karismaattista presidenttiään kaikissa tilanteissa, mutta monet ideologisemmin ajattelevat trumpilaiset joutuvat nyt pohtimaan, kenen joukoissa tulevaisuudessa seisovat.

– Momentum olisi tärkeä säilyttää, mutta liikkeen koossapitäminen on vaikeampaa tämän jälkeen, Aaltola arvioi.

 

Demokraateilla selvä etumatka

 

Trumpilaisen liikkeen rakoilu lisää entisestään republikaanien huolia tappioista kongressin ensi syksyn välivaalien lähestyessä. Demokraattien etumatka on ollut mielipidekyselyissä jo entuudestaan liki 20 prosenttiyksikön luokkaa.

– Ei se enää täysi ihme olisi, että demokraatit saisivat edustajainhuoneen haltuunsa, vaikka sitä onkin pidetty aiemmin mahdottomana, Aaltola pohtii.

– Jos demokraatit voittaisivat niin rajusti, että saisivat jollain ihmeen kaupalla koko kongressin (edustajainhuoneen ja senaatin) haltuunsa, niin Trumpin presidenttikauden kesto voi olla vaakalaudalla, Aaltola sanoo mahdolliseen virkasyyteprosessiin viitaten.

Kirjaväite: Trump kauhistui voitettuaan presidentinvaalit