Luulitko tämän kesän olevan kylmä? Tutkijat uskovat paljon pahempaa olevan luvassa

Tutkijat uskovat, että Maapallo joutuu kohtaamaan pienen jääkauden 2030-luvulta alkaen. Asiasta kertovat muun muassa brittilehdet Telegraph ja Independent.

Britannialaisen Northumbrian yliopiston aurinkotutkijat ovat kehittäneet uuden mallin, jonka he väittävät tuottavan ennätyksellisen tarkkoja ennusteita Auringon tulevasta aktiivisuudesta.

Professori Valentina Zharkovan kansallisessa tähtitieteen tapaamisessa Llandudnossa Walesissa esittämän teorian mukaan Auringon pinnan aktiivisuuden ennustetaan putoavan 60 prosenttia vuosien 2030 ja 2040 välillä. Seurauksena saattaisivat olla olosuhteet, jollaisia ei ole koettu sitten edellisen pienen jääkauden, joka kesti vuodesta 1645 vuoteen 1715.

Auringon aktiivisuus ja auringonpilkkujen määrä vaihtelee noin 11 vuoden sykleissä johtuen Auringon magneettikentän kääntyilystä. Zharkovan johtaman tutkimusryhmän mukaan 2030-luvulla auringonpilkkuaktiivisuus alenee merkittävästi. Vastaavanlaisia ennusteita on annettu aiemminkin viime vuosina, muun muassa venäläisten asiantuntijoiden toimesta.

Tutkijat vertaavat ennustetta niin sanottuun Maunderin minimiin. Maunderin minimi oli vuosiin 1645-1715 osunut kausi, jolloin auringonpilkut olivat hyvin harvinaisia ja menossa oli pieni jääkausi. Talvet olivat tuolloin niin kylmiä, että jopa Lontoon läpi virtaava Thames-joki jäätyi.

Erityisesti vuodet 1695-1697 olivat Pohjois-Euroopassa harvinaisen kylmiä. Suomessakin viljasadot jäivät epätavallisen niukoiksi tai menetettiin jopa kokonaan. Joidenkin arvioiden mukaan Suomessa jopa kolmannes väestöstä kuoli tuolloin nälkään ja tauteihin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan epäsuorien todisteiden perusteella tiedetään, ettei Maunderin minimi ollut mitenkään ainutlaatuinen jakso historiassa, vaan vastaavanlaisia ”suuria minimejä” on esiintynyt viimeisten 10 000 vuoden aikana parikymmentä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan auringonpilkkujen mahdollinen merkittävä väheneminen tulevaisuudessa ei kuitenkaan vaikuttaisi esimerkiksi Maapallon ilmastonmuutokseen kuin hyvin pienellä osuudella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.