Työnvälityksen johtajan ennuste: Ruotsi tarvitsee 64 000 työikäistä maahanmuuttajaa joka vuosi

Ruotsiin tarvitaan joka vuosi 64 000 uutta työikäistä maahanmuuttajaa riittävän työvoimantarjonnan turvaamiseksi, Ruotsin työnvälitysviranomaisen johtaja Mikael Sjöberg sanoo maan yleisradioyhtiön SVT:n haastattelussa.

Sjöbergin mukaan ulkopuolista työvoimaa tarvitaan "useiden vuosien ajan". Jo nyt Ruotsissa on useilla aloilla työvoimapulaa: maasta puuttuu esimerkiksi lähivuosien tarpeisiin tuhansia linja-auton- ja junankuljettajia, ja monilla teollisuuslaitoksilla on jo nyt vaikeuksia löytää työntekijöitä.

– Työvoimapula estää kasvua Ruotsissa. Tämä alkaa hitaasti ensi vuonna ja kiihtyy tulevina vuosina, Sjöberg sanoo.

Sjöbergin mukaan ruotsalaisia ei synny tarpeeksi vastaamaan työvoimapulaan. Työvoimapulaa voitaisiin kuitenkin helpottaa joillakin toimilla: Nuoret pitäisi saada käymään lukio loppuun ja parantaa ammattiopintojen tilaa lukioissa. Eläkeikää nostamalla puolestaan lisättäisiin työvoiman määrää markkinoilla, ja työvoimavälityksen pitäisi puolestaan parantaa työnantajien ja työntekijöiden kohtaamista.

Nämäkään toimet eivät kuitenkaan riitä yksin ilman maahanmuuttoa, Sjöberg sanoo.

SVT:n mukaan Ruotsissa nyt oleskelevista ja oleskeluluvan saaneista maahanmuuttajista moni ei saa työtä. Heidän tuomisensa työmarkkinoille ei kuitenkaan riitä kattamaan työvoimatarvetta, Sjöberg sanoo. Hän ei halua ottaa kantaa Ruotsin maahanmuuttopolitiikan perusteisiin, joissa humanitääriset syille annetaan SVT:n mukaan enemmän painoa kuin työmarkkinoiden tarpeille – se on politiikan asia, Sjöberg huomauttaa. Hän kuitenkin haluaa muistuttaa, ettei haluttu työvoima tule Ruotsiin välttämättä itsestään.

– Minusta meillä Ruotsissa kuitenkin pitää olla tietoisia, että tulevaisuudessa monessa maassa on työvoimapulaa. Maailmalta löytyvistä pätevistä voimavaroista tullaan kilpailemaan, hän sanoo.

Lähde:

SVT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Kiinassa jo ainakin 56 viruskuolemaa, todettujen tartuntojen määrä lähes 2  000

Brasilian ennätyksellisissä sateissa kuollut ainakin 30 ihmistä

Puolustuksen puheenvuoro alkoi Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä: "Presidentti ei tehnyt yhtään mitään väärää"

Ulkoministeri Haavisto: Syyriassa järjestettävissä Isis-oikeudenkäynneissä olisi etunsa, asiassa kuitenkin paljon kysymysmerkkejä

Kiinan presidentti varoittaa koronaviruksen leviämisen kiihtyvän: Tilanne on vakava

Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa

Ranskan hallitus perääntyi eläkeiän nostoaikeistaan, mutta protestit jatkuivat silti – taustalla on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta, mikä luo jakolinjoja ranskalaisten välille

Turkin maanjäristyksessä loukkaantui toistatuhatta ihmistä – kuolleita on yli 20, lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa

Presidenttiä virkarikoksista syyttävät demokraatit käyttivät aikansa loppuun senaatissa, vuoro siirtyy puolustukselle

Kiina rakentaa pikavauhdilla jo toista sairaalaa Wuhaniin koronaviruspotilaiden hoitoon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.