USA evakuoi kansalaisiaan koronaviruksen vuoksi eristetyltä risteilyalukselta – myös tartunnan saaneita otettiin Yhdysvaltoihin matkaavan lentokoneen kyytiin

Japanin Jokohamassa koronaviruksen vuoksi eristyksissä olevalta Diamond Princess -alukselta evakuoidut amerikkalaiset ovat palanneet Yhdysvaltoihin. Kotimaassa he joutuivat heti kahden viikon karanteeniin.

Evakuoitavien joukossa oli Sarah Arana, 52, joka kertoi uutistoimisto AFP:lle ennen evakuointikoneen nousua olevansa onnellinen ja valmis lähtemään.

–  Me tarvitsemme kunnon karanteenin, ja tämä ei ollut sellainen, Arana kritisoi risteilyaluksella järjestettyä karanteenia.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan alukselta evakuoitujen yli 300 yhdysvaltalaisen joukossa on 14 koronavirustartunnan saanutta. Amerikkalaisviranomaiset saivat asiasta tiedon, kun evakuoidut matkalaiset valmistautuivat jo lentomatkalle Yhdysvaltoihin.

Tartunnan saaneet päästettiin terveysviranomaisten konsultaation jälkeen lentokoneeseen, mutta heidät eristettiin muista matkustajista.

"On kuin istuisi vankilassa asiasta, jota ei ole tehnyt"

Osa yhdysvaltalaisista kieltäytyi lähtemästä kotimaahan maanantaina. Kaikki eivät ottaneet tietoa uudesta karanteenista vastaan hyvillä mielin.

–  Olen terve ja kahden viikon karanteenini on melkein ohi. Miksi haluaisin mennä linja-autoon ja lentokoneeseen sellaisten ihmisten kanssa, joilla voi olla koronavirustartunta, kun olen elänyt melkein kaksi viikkoa eristäytyen noiden ihmisten seurasta, tviittasi Matt Smith.

CNN:n mukaan ne yhdysvaltalaiset, jotka eivät lähteneet matkaan maanantaina, joutuvat viettämään vielä kaksi viikkoa Japanissa ennen kotiinpaluutaan. Yhdysvaltojen viranomaiset eivät aio hyväksyä Diamond Princess -aluksen karanteenia todisteeksi siitä, että matkustajilla ei ole koronavirustartuntaa.

–  On kuin istuisi vankilassa asiasta, jota ei ole tehnyt. He pitävät meitä panttivankeina täysin syyttä, kuvaili puolestaan Karey Mansicalco.

Utahin osavaltiossa kiinteistöyrityksen omistavan Mansicalcon mukaan kaksi lisäviikkoa karanteenissa tulee maksamaan hänelle yli 50  000 dollaria eli reilut 46  000 euroa.

–  Tämä on taloudellisesti ja henkisesti järkyttävää. Teki mieli itkeä, kun kuulin uutiset (lisäkaranteenista). Minulla ei ollut sanoja kuvailla tunteitani. Nyt olen vain vihainen, hän sanoo.

Evakuointi myös asetti monet amerikkalaisperheet vaikean valinnan eteen, sillä jo aiemmin virustartunnan saaneita ei otettu lennolle, kertoo CNN. Aiemmin ainakin 40 aluksella ollutta amerikkalaista on viety koronavirustartunnan vuoksi sairaalahoitoon Japanissa.

–  Joudumme taas kaaokseen. En nousisi koneeseen ilman Rebeccaa, sanoi Kent Frasure, jonka Rebecca-vaimo oli viety viime viikolla Tokiossa sairaalaan, kun tällä havaittiin koronavirustartunta.

Risteilijällä jälleen uusia tartuntoja

Kiinan ulkopuolella suurin tautirypäs on ollut juuri Diamond Princessillä, missä koronavirustartuntojen määrän kerrottiin nousseen entisestään, vaikka matkustajien on täytynyt pysyä hyteissään karanteenin aikana.

Japanin media uutisoi aluksella havaitun 99 uutta koronavirustartuntaa. Näin ollen aluksen tartuntojen kokonaismäärä nousee 454:ään. Japanin terveysministeriö ei kuitenkaan ole vahvistanut uusia lukuja.

Ei ole selvää, onko alukselta jo evakuoidut yhdysvaltalaiset laskettu mukaan uusiin tartuntatapauksiin.

Diamond Princess on ollut eristyksissä helmikuun alkupuolelta lähtien. Karanteenin on ollut määrä päättyä keskiviikkona. Alus on ollut eristettynä Jokohaman satamassa helmikuun viidennestä päivästä asti. Aluksella oli alun perin noin 3  700 ihmistä, mutta sairastuneita on siirretty maihin saamaan hoitoa.

Karanteenin on ollut määrä kestää ainakin 19:nteen helmikuuta, jolloin karanteenissa olleiden maihinnousun on ollut määrä alkaa porrastetusti, kertoo CNN.

Keisarin julkiset syntymäpäiväjuhlallisuudet peruttiin

Japanissa uusia koronatartuntoja ilmenee päivittäin, ja maan hallitus on ohjeistanut kansalaisia välttämään väkijoukkoja sekä kokoontumisia, jotka eivät ole välttämättömiä. Maanantaina Japani ilmoitti, että uuden keisarin Naruhiton julkiset syntymäpäiväjuhlinnat perutaan. Perumisen syynä on huoli koronaviruksesta. Kyseessä olisivat olleet ensimmäiset syntymäpäiväjuhlat sen jälkeen, kun Naruhito nousi keisariksi viime vuonna.

Keisarin syntymäpäiväjuhlat ovat vuosittainen tapahtuma, jota tuhannet ihmiset kerääntyvät viettämään Tokiossa.

Japanissa ainakin 60 ihmistä on saanut koronavirustartunnan.

Kiinan viranomaisten mukaan koronavirukseen on kuollut lähes 1  800 ihmistä. Kiinan ulkopuolella tauti on vaatinut muutamia kuolonuhreja. Tartunnan saaneita on Kiinassa kaikkiaan ainakin 70  500.

Karanteenista karannut venäläisnainen pakotettiin takaisin sairaalaan

Venäläinen tuomioistuin määräsi koronaviruskaranteenista karanneen naisen palautettavaksi voimakeinoin sairaalaan. Televisiossa näytettiin, kuinka oikeudenpalvelijat saattoivat 33-vuotiaan naisen ambulanssiin, joka kuljetti hänet karanteenipaikkaan.

Nainen oli ollut lomalla kiinalaisella Hainanin saarella, mistä hän palasi 1. helmikuuta. Muutama päivä paluun jälkeen hänen kurkkunsa kipeytyi. Lääkäreiden mukaan kyse oli "äkillisestä virussairaudesta", jonka yhteydessä ei voida sulkea pois uudenlaista koronavirusta.

Nainen joutui 6. helmikuuta karanteeniin, josta hän paikallisten viranomaisten mukaan karkasi seuraavana päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.