USA ja Maduron hallinto keskustelleet kiistellyn presidentin syrjään siirtämisestä

Venezuelan presidentin Nicolas Maduron hallinto ja Yhdysvallat ovat käyneet kulisseissa salaisia keskusteluja Maduron siirtämisestä syrjään. Asiasta kertoi Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton.

Boltonin mukaan Maduron hallinnon jäsenet ottivat yhteyttä Yhdysvaltoihin sosialistipresidentin selän takana.

–  Ainoat asiat, joista on keskusteltu Maduron selän takana meitä lähestyneiden kanssa, ovat presidentin lähtö sekä vapaat ja reilut vaalit, Bolton tviittasi.

Aiemmin Maduro väitti antaneensa luvan keskusteluille ja maalasi kuvaa salaisista neuvotteluista pitkään valmisteltuna aloitteena, josta hän oli tietoinen ja jonka hän oli hyväksynyt.

–  Aivan kuten olen etsinyt dialogia Venezuelassa, olen etsinyt keinoja, joilla presidentti Donald Trump todella kuuntelisi Venezuelaa, Maduro totesi.

Trump vahvisti tällä viikolla, että hänen hallintonsa on käynyt neuvotteluja "hyvin korkean tason" venezuelalaisedustajien kanssa. Trump ei kertonut tarkkoja nimiä.

"Maduro tietää, ettei voi luottaa sisäpiiriinsä"

Yhdysvallat on kiristänyt painostustaan Maduron ja tämän lähipiirin ympärillä. Maa on muun muassa julkisesti kehottanut Maduron sisäpiiriä katkaisemaan siteen presidenttiin. Vastineeksi se on tarjonnut pakotteista vapautumista.

Yhdysvallat on yhdessä 50 muun maan kanssa asettunut tukemaan Venezuelan oppositiojohtajaa Juan Guaidoa, joka julistautui alkuvuodesta Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi.

Trump on muun muassa sanonut, että harkitsee sulkua tai karanteenia poliittisen kriisin keskellä painiskelevaa maata vastaan. Yhdysvallat on myös jäädyttänyt kaikki Venezuelan hallinnon Yhdysvalloissa olevat varat ja kieltänyt rahansiirrot maan viranomaisten kanssa.

Painostus näyttää ainakin osittain onnistuneen. Yhdysvaltojen ulkoministeriö kertoi keskiviikkona, että useat Maduron lähipiirin jäsenet ovat ottaneet yhteyttä Yhdysvaltojen viranomaisiin. Jopa Maduron kakkosmiehen Diosdado Cabellon on raportoitu keskustelleen Yhdysvaltojen kanssa.

–  Maduro tietää, ettei voi luottaa sisäpiiriinsä, ulkoministeriön edustaja totesi.

Uhkailua vaalien aikaistamisella

Poliittinen ja taloudellinen kriisi Etelä-Amerikan sosialistimaassa on ajanut Venezuelan syvään lamaan, ja yli neljä miljoonaa asukasta on paennut maasta. YK:n mukaan jopa neljännes Venezuelan väestöstä on humanitaarisen avun tarpeessa.

Aiemmin tässä kuussa hallinto ja oppositio yrittivät löytää ratkaisua kriisiin Norjan toimiessa osapuolten välisenä sovittelijana. Maduro kuitenkin keskeytti keskustelut.

Viime viikolla Maduron hallinto uhkasi aikaistaa parlamenttivaaleja. Maan parlamentti on ainoa hallinnon haara, joka on opposition kontrollissa. Maduron hallinto on myöntänyt, että ehdotus parlamenttivaalien aikaistamisesta on vastaisku Yhdysvaltojen kiristämille pakotteille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.