USA ja Venäjä: Pohjois-Korea näyttää laukaisseen keskipitkän matkan ohjuksen

Yhdysvaltojen ja Venäjän mukaan Pohjois-Korean laukaisema ohjus näyttää olleen keskipitkän matkan ohjus, vaikka maa itse väittääkin laukaisseensa mannertenvälisen ohjuksen.

Venäjän asevoimat sanoo, että ohjuksen lentotiedot sopivat keskipitkän matkan ballististen ohjusten piirteisiin. Myös Yhdysvallat kuvaili ohjusta keskimatkan ohjukseksi.

Pohjois-Korea väitti aamulla testanneensa ensi kertaa onnistuneesti mannertenvälistä ballistista ohjusta. On epäselvää, pystyykö Pohjois-Korea valmistamaan tarpeeksi pieniä ydinkärkiä, jotka voitaisiin asentaa ohjukseen.

Ohjuskokeen jälkeen Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tviittasi olevan vaikea uskoa, että Etelä-Korea ja Japani jaksavat katsella Pohjois-Korean käytöstä enää kauaa. Trump toivoi myös Kiinan lisäävän painostustaan Pohjois-Koreaa kohtaan.

– Kenties Kiina kohdistaa Pohjois-Koreaan kovaa painetta ja päättää tämän älyttömyyden lopullisesti, Trump tviittasi.

Yhdysvallat on toistuvasti yrittänyt saada Pohjois-Korean tärkeimmän tukijan Kiinan painostamaan Pohjois-Koreaa luopumaan ohjus- ja ydinohjelmistaan.

 

Ohjuskokeesta neuvotteluja G20-kokouksen yhteydessä

Yhdysvaltojen asevoimien mukaan ohjus lensi noin 40 minuuttia ennen putoamistaan Japaninmereen. Japani vahvisti, että ohjus putosi sen talousvyöhykkeelle.

– Laukaisu osoittaa selvästi, että uhka on kasvanut, sanoi Japanin pääministeri Shinzo Abe.

Hän kertoi, että Japani, Etelä-Korea ja Yhdysvallat aikovat neuvotella tilanteesta johtavien teollisuusmaiden G20-kokouksen yhteydessä Hampurissa tällä viikolla.

– Aion myös kehottaa Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ja Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ryhtymään rakentavampiin toimiin.

Pohjois-Korea teki tuoreimman ohjuskokeensa vain päiviä sen jälkeen, kun Trump ja Etelä-Korean uusi presidentti Moon Jae-in tapasivat ensi kertaa. Tapaamisessaan presidentit käsittelivät Pohjois-Korean uhkaa.

Tapaamisen jälkeen Trump sanoi, että Yhdysvalloilta on loppumassa kärsivällisyys Pohjois-Korean suhteen.

Yhdysvaltojen tieto ohjuksen kantamasta