USA muistaa uhreja - syyskuun 11. päivän iskuista 15 vuotta

Yhdysvalloissa muistetaan syyskuun 11. päivän terrori-iskujen uhreja. Iskuista tulee tänään kuluneeksi 15 vuotta.

Tuhoisimmassa iskussa al-Qaidan terroristit ohjasivat kaksi matkustajakonetta World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa. Molemmat tornit sortuivat.

Lisäksi iskettiin Yhdysvaltain puolustusministeriöön Pentagoniin. Neljäs kone syöksyi maahan Pennsylvaniassa.

Iskuissa sai surmansa liki 3 000 ihmistä ja tuhannet saivat vammoja. Arvioidaan, että liki 75 000 ihmistä sairastui fyysisesti tai psyykkisesti iskujen seurauksena, monet heistä pelastustyöntekijöitä.

Vuosipäivän aattona presidentti Barack Obama vetosi kansallisen yhtenäisyyden puolesta terrorismin uhan edessä. Obama korosti, että juuri amerikkalaisen yhteiskunnan monimuotoisuus tekee siitä mahtavan.

Obaman puheen tulkittiin olevan piikki republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin suuntaan. Trump on muun muassa vaatinut maahantulokieltoa muslimeille terrori-iskujen jälkeen.

Obama korosti, että paljon on muuttunut 15 vuodessa. Hän viittasi esimerkiksi al-Qaida-johtaja Osama bin Ladenin kuolemaan Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen iskussa Pakistanissa 2011.

- Olemme vahvistaneet kotimaamme turvallisuutta. Olemme estäneet iskuja, olemme pelastaneet ihmishenkiä, presidentti sanoi.

Obama totesi, että samaan aikaan terrorismin uhka on kehittynyt uudenlaiseksi. Presidentti vakuutti, että taistelua jatketaan ja Isisin kaltaiset terroristiryhmät tuhotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tutkimus: Monia WTC-iskujen pelastustyöntekijöitä uhkaa dementia