USA sulki Turkin odotetusti pois F-35-hävittäjäohjelmasta – Nato-maa Turkki ei perääntynyt asekaupoista Venäjän kanssa

Turkki on suljettu virallisesti pois Yhdysvaltain ja Naton F-35-hävittäjäohjelmasta, Valkoinen talo vahvistaa. Turkki jää projektin ulkopuolelle, koska se osti Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmän.

Yhdysvallat oli varoittanut Turkkia moneen otteeseen siitä, että se ei voi jatkaa F-35-ohjelmassa, jos se hankkii venäläisen asejärjestelmän. Yhdysvallat pelkää, että Venäjä voisi tätä kautta saada arvokasta tietoa F-35-hävittäjistä. Nato-maat eivät yleensä ole ostaneet asejärjestelmiä Venäjältä.

–  Ikävä kyllä Turkin päätös ostaa venäläinen S-400-ilmapuolustusjärjestelmä tekee sen mukanaolosta F-35:ssa mahdotonta, Valkoisen talon edustaja Stephanie Grisham sanoi.

Turkin oli tarkoitus ostaa Yhdysvalloilta jopa sata F-35-hävittäjää, joiden osia myös turkkilaisyhtiöt olisivat valmistaneet. Turkkilaislentäjiä oli myös koulutuksessa Yhdysvalloissa, mutta nyt he joutuvat lähtemään.

Yhdysvaltain puolustusministeriö sanoi kuitenkin, että Turkki on yhä tärkeä Nato-liittolainen.

–  Me jatkamme yhteistyötä Turkin kanssa harjoituksissa parantaaksemme valmiutta ja yhteentoimivuutta, totesi puolustusministeriön alivaltiosihteeri David Trachtenberg.

Turkki: Epäreilua

Turkki ilmoitti tuoreeltaan, että Yhdysvaltain ratkaisu on epäreilu.

–  Tämä yksipuolinen ratkaisu ei ole liittouman hengen mukainen eikä perustu oikeutettuihin syihin, Turkin ulkoministeriö sanoi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on toistuvasti puolustanut maansa ratkaisua ja sanonut ratkaisun perustuneen siihen, että Venäjän tarjous oli parempi kuin Yhdysvaltojen. Yhdysvallat painotti, että se oli tehnyt useita tarjouksia Turkille omasta Patriot-ohjuspuolustusjärjestelmästään.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei kritisoinut Turkkia tai Erdogania, vaan sanoi, että tilanne oli hänen edeltäjänsä Barack Obaman aiheuttama. Trumpin mukaan tilanne on hankala sekä Yhdysvalloille että Turkille. Hän harmitteli hävittäjäkaupan peruuntumista ja amerikkalaisyhtiö Lockheed Martinille aiheutuneita tappioita.

–  Koska heillä (Turkilla) on Venäjällä tehty ohjusjärjestelmä, he eivät nyt saa ostaa sataa lentokonetta. Sanoisin että Lockheed ei ole kovin iloinen. Siinä meni paljon työpaikkoja, Trump manasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.