USA syytti Venäjää Petja-verkkohyökkäyksestä

Yhdysvallat syytti torstaina Venäjää Petja-verkkohyökkäyksestä ja vannoi, että Venäjään kohdistuu hyökkäyksen takia "kansainvälisiä seuraamuksia". Asiaa tiedotteessa kommentoinut Valkoinen talo kutsui viime kesäkuussa alkanutta hyökkäystä tuhoisimmaksi verkkohyökkäykseksi ikinä.

Yhdysvaltain lisäksi myös Britannia syytti torstaina Venäjää hyökkäyksestä.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa hyökkäykseen, joka lamautti tietokoneita monissa maissa. Hyökkäys muun muassa saastutti pankkien, energiayhtiöiden, Ukrainan hallituksen virkamiesten ja lentokentän tietokoneita ja tuhosi niiltä tiedostoja.

Viime vuoden heinäkuussa ympäri maailmaa levinnyt, varsinkin Ukrainaan kohdistettu Petja oli naamioitu lunnaita vaativaksi kiristyshaittaohjelmaksi. Se levisi yli 60 maahan häiriten hetkellisesti laajaa kirjoa yrityksiä. Viestintäviraston mukaan hyökkäys kohdistui myös Suomeen.

Hyökkäys hyödynsi asiantuntijoiden mukaan jo kertaalleen tilkittyä haavoittuvuutta Windows-käyttöjärjestelmässä.

 

Uhrien joukossa pankkeja, öljyjätti ja suklaatehdas

Viime vuoden heinäkuussa tehty Petja-kyberhyökkäys oli luonteeltaan viime vuoden keväällä levinneen kiristyshaittaohjelma WannaCryn kaltainen. Saastunut kone käynnistyi uudelleen ja pyysi käyttäjältään lunnaita tiedostoista, joita haittaohjelma on salannut.

Ensimmäiset ilmoitukset hyökkäyksistä tulivat ukrainalaisilta pankeilta ja Kiovan päälentokentältä.

Venäjällä hyökkäyksen kohteeksi ilmoitti joutuneensa ainakin öljyjätti Rosneft.

Myöhemmin useat monikansalliset yritykset Euroopassa ja lääkealan yritys Merck Yhdysvalloissa kertoivat joutuneensa kyberhyökkäyksen kohteeksi. Australiassa ensimmäinen uhriksi joutunut oli suklaatehdas.