USA:lta, Ranskalta ja Britannialta yhteinen päätöslauselmaluonnos Syyriassa tehdyistä kaasuiskuista

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia ovat antaneet uuden päätöslauselmaluonnoksen YK:n turvallisuusneuvostolle Syyriassa kemiallisilla aseilla tehtyjen iskujen tutkinnasta.

Päätöslauselmaluonnoksessa ehdotetaan itsenäistä tutkintaa Syyriassa tehdyistä epäillyistä kaasuiskuista. Ehdotetussa tutkinnassa on tarkoitus selvittää iskujen tekijät.

Kolmikon yhteisessä luonnoksessa vaaditaan myös esteetöntä humanitaarisen avun toimittamista Syyriaan sekä Syyrian osallistumista YK:n johtamiin rauhanneuvotteluihin, luonnostekstin nähnyt uutistoimisto AFP kertoo.

Neuvottelut luonnoksesta on määrä alkaa maanantaina, mutta diplomaattien mukaan on epäselvää, milloin turvallisuusneuvosto äänestää asiasta. Diplomaattien mukaan he ovat valmiita antamaan neuvotteluille aikaa, jotta on mahdollista käyttää kaikki keinot Venäjän saamiseksi päätöslauselmaluonnoksen kannalle.

Yhdysvallat, Ranska ja Britannia tekivät lauantain vastaisena yönä Suomen aikaa täsmäiskuja Syyriaan vastauksena epäiltyihin myrkkykaasuiskuihin. Kolmikon yhdessä tekemät 105 ohjuksen iskut olivat mittakaavaltaan suurempia kuin vuodentakaiset ja kohdistuivat kolmeen kohteeseen, joita pidetään keskeisinä Syyrian kemiallisten aseiden ohjelman kannalta.

Venäjä ei saanut tukea

Eilen illalla Suomen aikaa turvallisuusneuvosto kaatoi Venäjän päätöslauselmaluonnoksen, jossa Venäjä vaati maailmanjärjestöä tuomitsemaan Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan iskut Syyriaan. Turvallisuusneuvostossa annettiin vain kolme ääntä tueksi esitykselle, jossa olisi tuomittu iskut kansainvälisen oikeuden ja YK:n peruskirjan vastaisiksi. Venäjän tueksi asettuivat Kiina ja Bolivia. Kahdeksan jäsenmaata äänesti Venäjän esitystä vastaan ja neljä äänesti tyhjää.

Viimeksi aiemmin tällä viikolla Venäjä esti veto-oikeudellaan Yhdysvaltojen päätöslauselmaluonnoksen, jossa Yhdysvallat vaati selvitystä kemiallisten aseiden epäillystä käytöstä Syyriassa. Venäjä on käyttänyt veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa jo 12 kertaa estääkseen toimet liittolaistaan Syyriaa vastaan.

Yhdysvallat pitää todennäköisenä, että Syyrian Dumaan tehdyssä kemiallisessa iskussa käytettiin kloorin lisäksi sariinia. Duman iskusta otetut kuvat ja paikan päältä saadut silminnäkijälausunnot viittaavat sariinin käyttöön, kertoi nimettömänä esiintynyt amerikkalaislähde eilen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Syyria julisti vallanneensa koko Itä-Ghutan

Yhdysvallat epäilee: Dumassa käytettiin kloorin lisäksi sariinia

Yhdysvallat varoittaa: Voimme iskeä uudelleen Syyriaan, jos kemiallisia aseita käytetään taas

Pentagon: Osuimme kaikkiin kohteisiin – iskut hidastavat kemiallisten aseiden kehitystä

Trump riemuitsee Syyria-iskuista: Tehtävä suoritettu!

"Menin katolle ja näin, kuinka ohjuksia ammuttiin alas kuin kärpäsiä"

Venäjä kutsui YK:n turvaneuvoston hätäistuntoon – Ranska patistaa rauhanprosessin tielle

Presidentti Niinistö Ylellä: Isku Syyriaan oli ennakkovaroitus ja odotettavissa

Yhdysvallat, Britannia ja Ranska iskivät yöllä Syyriaan – Venäjä varoitti heti seurauksista

Venäjä varoitti jo perjantaina Syyrian vastaisista iskuista: "Arvaamattomia seurauksia"