USA:n edustajainhuone hyväksyi Obamacaren korvaamisen

USA:n edustajainhuone hyväksyi torstaina Obamacaren korvaamisen uudella järjestelmällä. Asia siirtyy vielä senaatin käsiteltäväksi, jossa asiasta odotetaan tulevan vielä kunnon riita. Äänet jakautuivat edustajainhuoneessa 217–213.

Hyväksyntä oli niukka, sillä republikaanien oli saatava edustajainhuoneen äänestyksessä 216 ääntä, jotta esitys Obamacaren korvaajasta menisi läpi.

Republikaanit veti viimeksi maaliskuussa pois lakiesityksen Obamacaren korvaajaksi tarkoitetusta terveydenhoitouudistuksesta, sillä esitys olisi hylätty edustajainhuoneen äänestyksessä.

Edustajanhuoneen toisenlainen päätös olisi ollut vakava isku Yhdysvaltain presidentille Donald Trumpille. Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien tärkeimpiä vaalilupauksia, ja myösTrump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

Maaliskuussa tapahtunut Obamacaren kumoaminen on ollut kiusallinen sekä presidentille että republikaanipuolueelle. Republikaanien kyvyttömyydestä viedä terveydenhuoltouudistuksensa läpi on kuittaillut muun muassa presidentinvaalit hävinnyt demokraattiehdokas Hillary Clinton.

Obamacare tuli voimaan vuonna 2010, minkä jälkeen noin 20 miljoonaa amerikkalaista on saanut sairausvakuutuksen. Laki pienensi vakuutuksettomien amerikkalaisten osuuden historiallisen alhaiselle tasolle.

Empijöitä käännytettiin kulisseissa

Vielä alkuviikosta yhdysvaltalaismedia uutisoi, ettei republikaaneilla vieläkään olisi terveydenhuollon uudistukselleen tarvittavaa kannatusta omissa riveissään. CNN kertoi tiistaina, että ainakin 22 republikaania on aikeissa vastustaa uudistusta ja noin 16 ei ole valinnut kantaansa. Heitä oli CNN:n lähteiden mukaan yritetty käännyttää uuden terveydenhuoltojärjestelmän kannalle yksitellen.

Keskiviikkona kaksi republikaaniedustajaa, Michiganin Fred Upton ja Missourin Billy Long, ilmoittivat antavansa tukensa Obamacaren korvaamiselle.

He ilmoittivat asiasta sen jälkeen, kun republikaanien lakiesitykseen lisättiin kahdeksan miljardia dollaria tasoittamaan niiden amerikkalaisten sairausvakuutusmaksuja, joiden on jo todettujen sairauksiensa takia vaikea tai mahdoton saada vakuutusta.

 

Uutista päivitetty 4.5. kello 22.11.

 

Uutista päivitetty 4.5. kello 21.40.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.