USA:n media: Trump painosti Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia syytetään Ukrainan presidentin painostamisesta heinäkuisen puhelinkeskustelun aikana. Asiasta uutisoivat useat yhdysvaltalaisviestimet nimettömiin lähdetietoihin perustuen. Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä, jotta Ukraina alkaisi tutkia demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Biden johtaa tällä hetkellä demokraattien presidenttikilpaa, ja häntä on pidetty todennäköisenä vaihtoehtona Trumpin haastajaksi. Trumpin onkin uutistoimisto AFP:n mukaan väitetty toimillaan yrittäneen vahingoittaa Bidenin kampanjaa.

Wall Street Journalin mukaan Trump kehotti heinäkuun 25. päivä käydyssä puhelinkeskustelussa presidentti Volodymyr Zelenskyiä toistuvasti tekemään yhteistyötä oman asianajajansa Rudy Giulianin kanssa tutkinnan eteen. Puhelinkeskustelun aikoihin Yhdysvallat lisäksi viivytteli 250 miljoonan dollarin sotilasavustuksen myöntämistä Ukrainalle. Lehden mukaan Trump ei kuitenkaan maininnut avustusta keskustelun aikana.

Trumpin henkilökohtainen asianajaja Giuliani on muun muassa väittänyt, että Bidenin toimiessa varapresidenttinä tämä yritti suojautua tutkinnalta, joka koski hänen poikansa ja ukrainalaisen kaasuyhtiön kytköksiä. Vuonna 2014 Hunter Biden liittyi ukrainalaisen Burisma Holdings -kaasuyhtiön hallitukseen. Yhtiötä on syytetty korruptiosta, mutta Bidenia ei ole syytetty väärinkäytöksistä.

Washington Postin mukaan Giuliani tapasi Zelenskyin avustajan Madridissa joitakin päiviä puhelinkeskustelun jälkeen.

"Sillä ei ole väliä, mistä keskustelin"

New York Timesin tietojen mukaan Trumpin pyyntö tutkia Bidenin perhettä on osa Yhdysvaltoja kuohuttanutta, nimettömän ilmiantajan tekemää kantelua, jonka ilmiantaja teki Yhdysvaltain tiedusteluyhteisölle. Lehden kahden asiaa tuntevan lähteen mukaan kantelu koskee presidenttiä ja ainakin osin hänen toimiaan Ukrainassa. Kantelun tarkkaa sisältöä tai ilmiantajan henkilöllisyyttä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Washington Postin nimettömien lähteiden mukaan kantelu johtui Trumpin yhteydenpidosta Ukrainan kanssa ja lupauksesta, jonka presidentin väitetään tehneen.

Trump torjui kantelun perjantaina ja sanoi tapausta naurettavaksi. Hän ei omien sanojensa mukaan tiedä kantelun tekijän henkilöllisyyttä.

Trump totesi, että hänen keskustelunsa oli ollut "täysin sovelias", mutta hän ei täsmentänyt, mihin keskusteluun viittasi.

– Sillä ei ole väliä, mistä keskustelin, Trump totesi, kun häneltä kysyttiin, puhuiko hän Zelenskyin kanssa Bideneista ja lisäsi, että jonkun pitäisi tutkia Bidenia.

Biden syyttää korruptiosta

Kolme kongressin demokraattivetoista valiokuntaa on vaatinut kantelua sekä Trumpin ja Zelenskyin puhelinkeskustelun litterointia nähtäväkseen. Valiokuntien mukaan keskustelusta voi saada todisteita siitä, että Trump ja Giuliani olisivat yrittäneet painostaa Ukrainaa auttamaan Trumpin uudelleenvalintapyrkimyksissä.

Valiokunnat syyttävät presidenttiä Ukrainan pakottamisyrityksestä vastineeksi sotilasavustuksesta. Yhdysvallat myönsi avustuksen Ukrainalle lopulta viime viikolla.

Myös kohun keskelle joutunut Joe Biden vaati Trumpia julkaisemaan puhelinkeskustelun litteroinnin. Biden sanoi toimien olleen selkeää korruptiota.

–  Tällainen selkeä korruptio vahingoittaa ja alentaa instituutioitamme tekemällä niistä henkilökohtaisen poliittisen verikoston välineitä, Biden totesi lausunnossaan.

Biden myös vaati maan tiedustelupalvelua julkaisemaan nimettömän ilmiantajan kantelun kongressille.

Lähteenä käytetty: Wall Street Journal, Washington Post, New York Times, AFP

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Saksa kehottaa Kreikkaa ja Turkkia neuvottelemaan erimielisyyksistä ja välttämään yhteenottoa

Suomen valtiojohto huolissaan Valko-Venäjän tilanteesta

Tuore sopimus osoittaa, että arabimaiden rintama Israelin suhteen rakoilee – "Maan ei tarvitse tehdä enää palestiinalaisten suhteen myönnytyksiä"

EU-komission puheenjohtaja vaatii Valko-Venäjälle sanktioita – tehtaiden ja tuotantolaitosten lakot jatkuvat

Afganistanissa on aloitettu 400 taleban-vangin vapauttaminen

EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Yhdysvaltalaissuurlähettiläs: Israel ei ole hylännyt suunnitelmiaan liittää osia palestiinalaisalueista itseensä – Trumpin mukaan suunnitelma ei ole juuri nyt pöydällä

Uudessa-Seelannissa koronatartunnat levisivät Aucklandin keskittymästä kaupungin ulkopuolelle

Libanon julisti Beirutiin kahden viikon poikkeustilan – ihmisoikeusjärjestö pelkää mielenosoitusten tukahduttamista

Valkovenäläismies STT:lle: Valtion median toimittajat irtisanoutuvat ja tehtaat lakkoilevat historiallisessa protestiliikkeessä Valko-Venäjällä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.