USA:n oikeusministeriö kumosi Trumpin väitteitä: Venäjä-tutkinnan aloittamisen motiivi ei ollut poliittinen

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n Venäjä-tutkinnan takana ei ollut poliittista motiivia, linjaa Yhdysvaltain oikeusministeriön raportti. Oikeusministeriö selvitti tutkintaa, jonka FBI aloitti vuonna 2016 Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Oikeusministeriön ylitarkastajan Michael Horowitzin vetämä selvitys löysi tutkinnasta useita menettelyvirheitä. Horowitzin raportissa kuitenkin todetaan, että FBI:n johdolla oli aikoinaan riittävät syyt tutkinnan aloittamiseen.

Raportti kumoaa monet presidentti Donald Trumpin ja tämän liittolaisten väitteet. Trump on toistuvasti syyttänyt FBI:ta vehkeilystä häntä vastaan ja sanonut tutkintaa verukkeeksi vakoilla hänen kampanjatiiminsä jäseniä. Osana Venäjä-tutkintaa FBI tutki Trumpin kampanjassa työskennelleitä Michael Flynniä, Paul Manafortia, Carter Pagea ja George Papadopoulosia.

Horowitzin mukaan FBI:lla oli syytä epäillä, että Venäjä pyrki vaikuttamaan vaaleihin Trumpin kampanjan jäsenten kautta.

–  Emme löytäneet asiakirjoista tai todistajalausunnoista todisteita siitä, että poliittiset tai asiattomat motiivit olisivat vaikuttaneet päätökseen avata nämä tutkinnat, raportissa sanottiin.

Vaikka raportti torppaa Trumpin syytöksiä, Horowitz löysi tutkinnasta kuitenkin myös paljon kritisoitavaa. FBI:n toiminnassa oli esimerkiksi järjestelmällisiä puutteita liittyen salakuuntelulupien hakemiseen. Tutkintaa oli myös hätiköity.

Oikeusministeri Barr ei luovu kannastaan

Reaktiot Horowitzin raporttiin olivat vaihtelevia kuten odottaa sopii. FBI:n nykyinen johtaja Christopher Wray puolusti tutkintaa ja sanoi, että sen aloittaminen pohjautui riittävään määrään faktoja.

FBI:n johtajana tutkinnan aloittamisen aikaan toiminut James Comey sanoi raportin osoittaneen, että väitteet tutkinnan poliittisuudesta olivat vääriä.

–  Ei maanpetosta. Ei kampanjan vakoilua. Ei Trumpin salakuuntelua. Vain hyviä ihmisiä, jotka yrittivät suojella Amerikkaa, Comey tviittasi.

Oikeusministeri William Barr puolestaan piti kiinni kielteisestä kannastaan Venäjä-tutkintaan.

–  Tutkinta käynnistettiin hyvin ohuiden epäilysten perusteella, jotka minun mielestäni eivät olleet riittäviä oikeuttamaan (FBI:n) toimia, Barr sanoi lausunnossaan.

Valkoinen talo puolestaan keskittyi Horowitzin löytämiin puutteisiin FBI:n toiminnassa ja kutsui sitä vallan väärinkäytöksi.

FBI:n alkuperäinen Venäjä-tutkinta sai toukokuussa 2017 Trumpin antamaan potkut FBI-pomo Comeylle. Tämä johti erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkintaan, jonka loppuraportti julkaistiin viime keväänä. Mueller ei löytänyt todisteita Trumpin kampanjan vehkeilystä Venäjän kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Ulkomaat

Turkin maanjäristyksen uhriluku nousi yli 30:n, raunioista yritetään yhä pelastaa ihmisiä

Maastopalojen orvoksi jättämät eläinvauvat toipuvat Sydneyn villieläinsairaalassa – eläintarhan johtaja toivoo, että ihmisten auttamishalu näkyisi myös ympäristötekoina

Kiina keskeyttää villieläinten kaupan, kunnes koronavirusepidemia on ohi

Brasilian ennätyksellisissä sateissa kuollut ainakin 30 ihmistä

Puolustuksen puheenvuoro alkoi Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä: "Presidentti ei tehnyt yhtään mitään väärää"

Ulkoministeri Haavisto: Syyriassa järjestettävissä Isis-oikeudenkäynneissä olisi etunsa, asiassa kuitenkin paljon kysymysmerkkejä

Kiinan presidentti varoittaa koronaviruksen leviämisen kiihtyvän: Tilanne on vakava

Yle: Kurdijoukot valmiita tuomitsemaan al-Holin leirin naisia ilman kansainvälistä rikostuomioistuinta – aikovat käydä keskusteluja myös Suomen kanssa

Ranskan hallitus perääntyi eläkeiän nostoaikeistaan, mutta protestit jatkuivat silti – taustalla on kokemus epäoikeudenmukaisuudesta, mikä luo jakolinjoja ranskalaisten välille

Turkin maanjäristyksessä loukkaantui toistatuhatta ihmistä – kuolleita on yli 20, lisäksi useita ihmisiä on yhä kateissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.