USA:n puolustusministeri: Yhteistyö Japanin kanssa turvallisuuden kulmakiviä

Yhdysvaltain uusi puolustusministeri James Mattis kutsuu Yhdysvaltain ja Japanin yhteistyötä "turvallisuuden kulmakiveksi" Itä- ja Kaakkois-Aasiassa.

Mattis päättää vierailunsa Japanissa lauantaina tapaamalla Japanin puolustusministeri Tomomi Inadan. Heidän odotetaan keskustelevan maiden puolustusyhteistyön tiivistämisestä sekä Pohjois-Korean uhkaan vastaamisesta.

Aiemmin perjantaina Mattis vakuutti Japanin pääministerille Shinzo Abelle, että Japanilla on Yhdysvaltain täysi tuki.

Ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan puolustusministeri matkusti Etelä-Koreaan ja Japaniin vakuuttamaan Yhdysvaltojen sitoutumista niiden puolustamiseen presidentti Donald Trumpin huolta herättäneiden kommenttien jälkeen. Trump uhkasi kampanjansa aikaa vetää amerikkalaissotilaita pois Japanista ja Etelä-Koreasta, jos maat eivät lihota puolustusbudjettejaan.

Inada on useaan kertaan todennut julkisuudessa, että Japani kantaa jo vastuunsa yhteispuolustuksen kuluista ja että Yhdysvaltain ja Japanin liitto hyödyttää molempia valtioita.

Kiina nyreissään saaripuheista 

Mattisin lämpimät lupaukset Japanissa ehtivät jo suututtaa Kiinan, kertoo Guardian.

Kiina syytti Yhdysvaltoja alueen vakauden vaarantamisesta sen jälkeen, kun Mattis lupasi Japanille, että maa saisi Yhdysvalloilta tukea, jos se ajautuisi konfliktiin Kiinan kanssa kiistellyistä Itä-Kiinanmerellä sijaitsevista saarista.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltain pitäisi pidättäytyä mutkistamasta tilannetta.

Kiina ja Japani ovat kiistelleet vuosia asumattomista saarista, joita ympäröivät runsaat kalavedet sekä mahdollisesti suuret kaasuvarannot.

Japani hallinnoi saaria, mutta Kiina katsoo niiden kuuluvan omaan alueeseensa. Kiistasaarten nimi on japaniksi Senkaku ja kiinaksi Diaoyu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.