USA:n ulkoministeri kehottaa Venäjää pohtimaan suhdetta Assadiin uudestaan

Venäjän on aika pohtia uudelleen tukeaan Syyrian presidentille Bashar al-Assadille ja tämän hallinnolle, sanoo Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson.

Tillersonin mukaan Yhdysvalloilla ei ole epäilystäkään siitä, että Syyrian hallinto teki Syyriassa iskun, jossa epäillään käytetyn kemiallisia aseita.

–  Mielestämme venäläisten on nyt aika tarkkaan pohtia jatkuvaa tukeaan Assadin hallinnolle, Tillerson sanoi lehdistötapaamisessa Yhdysvaltain ulkoministeriössä.

Epäillyssä kaasuiskussa kuoli siviilejä, heidän joukossaan lapsia. Sotaa tarkkailevan Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan kuolleita olisi 72, joista lapsia on parikymmentä.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan joissain uhreissa oli merkkejä altistumisesta hermokaasulle. Isku tapahtui kapinallisten hallussa olevassa Khan Sheikhunin kaupungissa.

Venäjä on sanonut, että kyseessä oli Syyrian ilmavoimien isku, joka osui kapinallisten asevarastoon. Venäjän mukaan varastossa oli tappavia kemikaaleja.

Syyrian hallitus on kiistänyt kaasun käytön.

USA uhkasi jo toimia yksin kaasuiskun jälkeen

YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Syyrian epäiltyä kaasuiskua keskiviikkona. Tiukkasanaisessa istunnossa Yhdysvaltojen YK-suurlähettiläs Nikki Haley varoitti, että ellei YK pysty toimimaan Syyriassa, Yhdysvallat saattaa toimia yksin. Haley ei täsmentänyt, millaisista toimista olisi kyse.

Myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tuomitsi iskun yhdessä Jordanian kuningas Abdullahin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa. Trump on aiemmin vastustanut Yhdysvaltojen puuttumista Syyrian sotaan, mutta sanoi nyt, että isku "ylitti monta rajaa". Hän kuvaili iskua muun muassa loukkaukseksi ihmisyyttä vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.