Ukraina pyytää YK:lta apua, kun Venäjä helpottaa kansalaisuuden saamista Ukrainan separatistialueiden asukkaille

Ukraina on vedonnut YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta se puuttuisi Venäjän tuoreeseen päätökseen helpottaa kansalaisuuden myöntämistä Itä-Ukrainan separatistialueiden asukkaille.

Venäjä ilmoitti toissapäivänä, että se helpottaa kansalaisuuden myöntämistä Luhanskin ja Donetskin alueen asukkaille niin, että nämä saisivat Venäjän passin kolmessa kuukaudessa hakemuksen jättämisestä.

Venäjän presidentin kanslian verkkosivuilla julkaistun asiakirjan mukaan päätöksen tarkoituksena on suojella alueiden asukkaiden "oikeuksia ja vapauksia". Venäjän mukaan asiassa noudatetaan kansainvälisen oikeuden periaatteita.

Ukrainan YK-lähettiläs Volodymyr Yeltshenko kutsui Venäjän toimia laittomiksi. Lähettiläs myös vaati turvallisuusneuvostolta todellisia toimia siitä huolimatta, että Venäjä todennäköisesti käyttäisi veto-oikeuttaan, jos turvallisuusneuvosto nousisi sitä vastaan.

Yeltshenkon mukaan Venäjän päätös vain vahvistaa maan totaalista valtaa miehitetyillä Itä-Ukrainan alueilla.

–  Vetoan tähän neuvostoon, jotta pahin mahdollinen skenaario voitaisiin estää, Yeltshenko sanoi.

Mahdollisuus rauhanneuvotteluihin?

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti passinmyöntämistä nopeuttavan päätöksen vain muutama päivä sen jälkeen, kun Ukrainan johtoon oli valittu uusi presidentti Volodymyr Zelensky.

Zelensky on jo ehtinyt vaatia Venäjälle lisää kansainvälisiä pakotteita päätöksen takia.

Länsimaat ovat kuitenkin ehdottaneet, että uudella presidentillä olisi nyt mahdollisuus avata rauhanneuvottelut Venäjän kanssa.

Itä-Ukrainan separatistialueita hallitsevat Venäjän tukemat kapinalliset. Matalan intensiteetin konflikti kapinallisten ja Ukrainan hallituksen välillä on jatkunut vuodesta 2014. Venäjän on pelätty pyrkivän liittämään alueet itseensä.

Sodassa on vuosien varrella kuollut yhteensä noin 13 000 ihmistä. Konfliktin tulevaisuus on nyt Ukrainan puolella siirtymässä vastavalitun presidentin käsiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.