Ukrainassa Zelensky sanoo aloittavansa uudelleen rauhanneuvottelut – ovensuukyselyt lupaavat tv-koomikolle ylivoimaista voittoa presidentinvaalissa

Ukrainassa ovensuukyselyjen mukaan maan seuraavaksi presidentiksi olisi nousemassa 41-vuotias tv-koomikko Volodomyr Zelensky yli 70 prosentin kannatuksella. Poliittisesti kokematon Zelensky päihittäisi näin selvästi istuvan presidentin Petro Poroshenkon.

Tiedotustilaisuudessa Zelensky ilmoitti käynnistävänsä uudelleen rauhanneuvottelut Itä-Ukrainan kapinallisten kanssa. Neuvotteluissa ovat mukana myös Venäjä, Ranska ja Saksa.

–  Joka tapauksessa me toimimme Normandia-kvartetin puitteissa, me jatkamme Minskin neuvotteluja, me aloitamme ne uudelleen, Zelensky sanoi.

Normandia-kvartettiin kuuluvat Ukraina, Venäjä, Ranska ja Saksa. Nämä maat ovat yrittäneet ratkaista alueen tilannetta pitkään.

Zelensky syytti ennen vaaleja Poroshenkoa muun muassa siitä, ettei tämä ole onnistunut lopettamaan sotaa maan itäosassa.

Vaalihuoneistojen ovet sulkeutuivat iltakahdeksalta, jonka jälkeen tulivat julki ovensuukyselyjen tulokset. Zelensky aloitti juhlinnan pian tämän jälkeen. Hän lupasi kannattajilleen, ettei petä näitä. Samalla hän lähetti viestin myös laajemmalle.

–  Vaikka en ole vielä virallisesti presidentti, Ukrainan kansalaisena voin kertoa kaikille neuvostokauden taakseen jättäneille maille: Katsokaa meitä! Kaikki on mahdollista!

Poroshenko sanoo jatkavansa politiikassa

Poroshenko myönsi vaalitappion ja onnitteli Zelenskyä tämän odotettavissa olevasta maanvyörymävoitosta. Poroshenkon mukaan tulos on selvä, ja hän sanoi aikovansa soittaa vastaehdokkaalleen onnitellakseen tätä.

Poroshenko kuitenkin painotti, että vaikka hän lähtee presidentin virasta, ura politiikassa jatkuu.

Jo vaalien alla julkistettu mielipidemittaus ennakoi Zelenskyn voittoa, sillä hänen kannatuksekseen noteerattiin myös tuolloin yli 70 prosenttia.

Poroshenko yritti kamppailla paikkansa puolesta luonnehtimalla kilpailijaansa kokemattomaksi ja poliittiselta linjaltaan epämääräiseksi. Lisäksi hän on varoitellut, että Zelenskystä tulee heikko vastus Venäjän presidentti Vladimir Putinille.

Presidentillä on Ukrainassa tärkeä rooli erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Maan sisäpolitiikan kannalta enemmän merkitystä ennustetaan olevan ensi syksynä pidettävillä parlamenttivaaleilla.

Tietämättömyydestä tuli hyve

Zelenskyn katsotaan hyötyneen taloudellisten vastoinkäymisten aiheuttamasta suuttumuksesta sekä korruptiosta. Lisäksi hänen suosiotaan on kasvattanut rooli tv-sarjassa Kansakunnan palvelija. Siinä Zelensky esittää opettajaa, josta tulee presidentti.

Ilman aiempaa poliittista kokemusta Zelensky ja hänen kannattajansa keskittyivät kampanjoinnissa seikkoihin, jotka erottivat Zelenskyn muista ehdokkaista, ei niinkään mihinkään konkreettisiin poliittisiin ajatuksiin, kertoo BBC.

Itse asiassa Zelensky teki tietämättömyydestä hyveen. Hän myös myönsi avoimesti, ettei omaa voimakkaita poliittisia näkemyksiä. Yksi häneen liitetty sanonta oli: "Ei lupauksia, ei pettymystä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.