Ulkoministeriö Afganistanista: Turvallisuustilanne kriittinen tai heikko koko maassa

Afganistanin turvallisuustilanne on kriittinen tai heikko koko maassa, vaikka alueellisia eroja on, luonnehtii ulkoministeriö Afganistanin-matkustustiedotteessaan.

– Välttämättömissä asioissa Afganistaniin matkustavien ulkomaalaisten on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä varmistettava ennalta turvallisuusjärjestelyjensä luotettavuus niin liikkumisen kuin majoituksen ja muiden mahdollisten oleskelupaikkojen osalta, tiedotteessa sanotaan.

Ulkoministeriön mukaan Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa on siepattu suomalainen. Asiaa selvitetään. Afganistanilaismedian mukaan kyseessä on suomalaisnainen, joka työskenteli ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä. Ensimmäisenä asiasta kertoi Helsingin Sanomat.

Väkivallan uhka erittäin korkea

Afganistania kuvaillaan konfliktimaaksi, jossa väkivallan uhka on erittäin korkea. Aseellisten hyökkäysten ja räjähteiden uhka vallitsee varsinkin alueilla, joilla on kapinallistoimintaa. Nämä uhat koskevat myös pääkaupunki Kabulia. Terroristi-iskujen uhka on erityisen korkea etenkin tiettyjen juhlapyhien aikaan ja suurempien yleisötapahtumien yhteydessä.

Matkustustiedotteen mukaan Afganistanissa esiintyy paljon tavanomaista rikollisuutta. Ulkomaalaisiin ja varakkaiksi oletettuihin henkilöihin, kuten liikemiehiin, kohdistuu kidnappausuhka.

Afganistan on yksi maailman miinoitetuimmista maista. Maastossa on runsaasti räjähtämättömiä ampumatarvikkeita.

Ulkoministeriö neuvoo välttämään kaikkea matkustamista maahan. Ministeriön matkustustiedotteet ovat suosituksia. Jokainen vastaa matkapäätöksestään itse.

Lähde: Helsingin Sanomat