Ulkoministeri Soini: "Kansa on äänestänyt ja pulinat pois"

Britannian pääministerin Theresa Mayn puheesta huokui pettymys, arvioi ulkoministeri Timo Soini (ps.). Hän kuitenkin uskoo, että vastuuntunto ajaa Mayta eteenpäin ja hallitus syntyy.

Soini kertoo puhuneensa tänään puhelimessa usean brittituttavansa kanssa.

– Pettymys on käsinkosketeltavaa, mutta toisaalta kansa on äänestänyt ja pulinat pois, Soini kommentoi.

Ulkoministeri huomauttaa, että paikkoina laskettuna Britannian konservatiivipuolueen tappio ei ole valtava, mutta enemmistöaseman menettäminen tekee siitä suuren. Jopa ministereitä menetti paikkansa, Soini huomauttaa.

– Vaalit ovat tällaisia, minä olen niitä 20 vuotta puheenjohtajana käynyt. Nyt se on minun kohdaltani loppu, niin tässä voi aika rennolla mielellä näitä kommentoida.

– Tuli taas se esiin, että jos jää yhteen agendaan, niin sillä ei monia vaaleja voiteta.

Yksi brittivaalien häviäjistä on itsenäisyyspuolue Ukip, joka menetti ainoan parlamenttipaikkansa. Soinin mukaan Ukipin romahdukseen vaikutti yhden asian ajamisen lisäksi karismaattisen Nigel Faragen väistyminen puolueen johdosta viime vuonna.

– Nigelin tunnen hyvin, hänen luovuutensa ja jyrkkyytensä. Hän on ihminen, joka pystyi keräämään kannatusta.

 

Tulos ei tee brexitistä helppoa

 

Enemmistöasemansa menettänyt pääministeri May on ilmoittanut muodostavansa hallituksen yhdessä Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen DUP:n kanssa. Soini muistuttaa, että jos Mayn koalitiohallitus ei onnistu, edessä voivat olla uudet vaalit.

Varmaa on, että brexit-neuvottelut ovat edessä, sillä Britannia on aktivoinut artikla 50:n. Soini arvioi, että vaalitulos ei tee tulevista neuvotteluista helppoja EU:lle.

– En usko, että Britannia olisi nyt taipuisampi.

Suomen ja Britannian suhteisiin tuloksella ei ole suurta vaikutusta, Soini sanoo. Hän korostaa, että Suomelle on tärkeää pitää yllä hyvät suhteet Britanniaan.

– Nyt vaan sitten eteenpäin.