Unicef: Viime vuosi oli Syyrian lapsille pahin tähän mennessä

YK:n lastenjärjestö Unicef laskee, että Syyrian sodassa kuoli viime vuonna ainakin 652 lasta. Kyseessä oli lasten kannalta pahin vuosi kuusi vuotta kestäneen sodan aikana, järjestö kertoo tuoreessa raportissaan.

Lapsia kuoli viime vuonna viidenneksen enemmän kuin edellisvuonna, Unicef laskee. Kuolleista lapsista 255 sai surmansa koulussa tai koulun lähellä.

Yli 850 lasta värvättiin taisteluihin, yli kaksi kertaa niin monta kuin edellisvuonna.

– Kärsimykset ovat ennen näkemättömiä. Miljoonat lapset Syyriassa joutuvat päivittäin hyökkäysten kohteeksi. Jokainen näistä lapsista saa elinikäisiä vaurioita jotka vaikuttavat tuhoisasti heidän terveyteensä, hyvinvointiinsa ja tulevaisuuteensa, sanoi Unicefin Lähi-idän aluejohtaja Geert Cappelaere.

Unicef tilastoi viime vuonna 338 hyökkäystä sairaaloihin ja lääkintähenkilökuntaa vastaan. Terveydenhuollon mureneminen merkitsee, että lapsia kuolee tauteihin, jotka muuten olisivat helposti parannettavissa.

Kuuden sotavuoden jälkeen lähes kuusi miljoonaa lasta on riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Luku on kaksitoista kertaa suurempi kuin 2012. Miljoonat lapset ovat joutuneet pakenemaan, jotkut jopa seitsemän kertaa. Noin 2,3 syyrialaista lasta elää pakolaisina Turkissa, Libanonissa, Jordaniassa, Egyptissä ja Irakissa.

Pahin tilanne on niillä lapsilla, jotka elävät avustustoiminnan saavuttamattomissa, Unicef toteaa. Lähes 300 000 lasta elää piiritetyillä alueilla, jonne apua ei pystytä toimittamaan.

Unicef vetoaa kansainväliseen yhteisöön sodan lopettamiseksi ja vaatii sodan osapuolia lopettamaan hyökkäykset lapsia, kouluja ja sairaaloita vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.